Çimlerdeki Hastalık ve Zararlılar

0
1373

Fungal hastalıklar
-Anthracnose(basal rot/Antrokoz)
-Fairy rings
-Fusariyum patch(pink snow mould/Pembe kar küfü)
-Grey snow mould(Typhula blight/Kanser bitki hastalığı)
-Red thread(corticium disease/Gri kar küf)
-Rust(pas)
-Take-all patch(Ophiobolus patch/ çökerten,yama)

Zararlılar
-Crane fly
-Fever fly
-Frit fly
-Garden chafer
-Leaf weevil

1) ANTHRACNOSE/BASAL ROT:

Latincesi:Colletotrichum graminicola
Symptoms:Çim bitkilerinde yaprak ve saplarında zarar görmesini sağlayan mantarlar,özellikle çayır salkım otunda ve İngiliz çiminde oldukça yaygın görülür.bu mantarlar yaprağa girdiği yerde değişik büyüklükte kahverenginde veya mor lekeler oluşur.Genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında nemli ve serin dönemlerde yayılır.Yaz aylarında nadir görülür.

Tedavisi:Çim türlerine göre değişmekle olup,hastalığın yoğun olan bölgelerde organik gübre kullanarak ve biçimi yüksekten yaparak yabancı otları yok ederek önlemeye çalışılır.Kimyasal ilaçlardan Thiram ve Captan bileşimli ilaçlar kullanılır.

2) FAİRY RİNGS Şeker halka:

Latincesi:marasmius oreades,Scleroderma spp.Hygrophorus spp.etc.
Symptoms:Çim bitkisinin çıkış döneminde önemli şekilde etkilidir.Özellikle yüksek sıcaklıkta gösteren ilkbahar ve yaz dönemi sıcaklıklardaki ekimlerde önemli sorunlar yaşar.Kötü drenaj koşuları hastalığın gelişmesinde etkendir.

Tedavisi:Ekimden önce toprak Fumigasyonu yapılması,Fumigasyonu yapılmayan alanlarda Chloronep bileşimli ilaçların kullanılmasıdır.

3) FUSARİUMA PATCH/PİNK SNOW MOULD kar çürüğü:

Latincesi:Microdochium nivale,fusarium nivale,Gerlachia nivalis
Symptoms:Nemli ve düşük sıcaklıklarda gelişir.Uzun süre kar örtüsü altında kalan yerlerde çok görülür.Aşırı sulama su göllenmesi,zayıf drenajlarda ve biçimlerin uzun süre tutulmasından kaynaklanır.Başlangıçta yaprak üzerinde küçük kahve portakal renkli lekeler sonrasında donuk sarı renginde çapı birkaç cm;den birkaç mye kadar düzensiz yamalar belirler.

Tedavisi:Hastalığa karşı Benomyl,Thiophanate-methyl bileşimli ilaçlar kullanılabilinir.

4) GREY SNOW MOULD/TYPHULA BLİGHT:

Latincesi:Typhula incarnata:
Symptoms:Aşırı azotlu gübre ve sulama yapılan alanlarda hızlı gelişen çim bitkilerinde çok zarar yapar.Sıcak ve nemli ortamlarda bitkilerin sararmasına,gri küflerin oluşmasına neden olur.Kar altında uzun süre kalan çim alanlarında bitki yaprakları zarar görmeye ve yamalar oluşmaya başlar.

Tedavisi:Bitkiler organik gübreyle ve Benomyl ilaçlarla tedavi edilir.

5) RED THREAD/CORTİCİUM DİSEASE:

Latincesi:Laetisaria fuciformis,Corticium fuciforme
Symptoms:Nemli ve düşük sıcaklıklar ilkbahar ve sonbahar aylarında bitkilerin yapraklarında mantarlardan dolayı sararma kızıl bir renk almaya neden olur.Fidelerin kök boğazlarında zarar görmesine hata ölmesine bile sebep olur.Azot eksikliginde;

Tedavisi:Uygun gübreleme ve Fumigasyon yapılan alanlarda Chloronep bileşimli ilaçlar kullanılarak hastalık kontrol altına alınır.

6) RUST Pas:

Latincesi:Puccinia and Uromyces spp.
Sympoms:Tüm çim bitkilerin yaprakların üstünde değişik renkte püstüller oluşur.Kırmızı,siyah,portakal rengi gibi tüm pas türleri nemli şartlarda yayılır.

Tedavisi:Tüm pas görülen alanlarda derinden biçim yapılması,sulamaya bir süre ara verilmesi,biçimlerin alandan hemen toplanması gerekir.Bunların yanında thiram,benomyl bileşimli ilaçlar kullanılmalıdır.

7) TAKE-ALL PATCH/OPHİOBOLUS PATCH

Latincesi:Tipula paludosa,tioula oleracea
Symptoms:Uygun olmayan iklim koşullarından,drenaj problemi olan topraklardan dolayı çim alanlarında kümesel sarımsı kütleler olmasına ve bitkilerin yaprak,boğaz kısmında sararma ve ileri dönemlerde ölümlere sebebiyet verir.azot eksikliği ve düzensiz sulamadan kaynaklanır.

Tedavisi:Organik bileşimli içinde azot ve diğer bileşimleri ihtiva eden gübrelerle ve thiram,benomly,thiabendazole bileşimlerle ilaçlamaktır.

ZARARLILAR

Bazı alanlarda karıncalar ile danaburnu,solucan gibi toprakaltı zararlıları çıkış öncesi ve sonrasında önemli olabilir.Karıncarken ilkbaharda tohumları toplayarak çim alanlarında boşluklara sebeb olabilir.Bu gibi durumlarda propoxur,diazinon,primiphos methyl,phoxim bileşimli ilaçlarla mücadele yapılır.Danaburnunda ise endosülfan bileşimli ilaçlar kullanılır.Soluncalar için chlorpyrifos-ethyl veya trichlorphon bileşimli ilaçlar kullanılır.[/align]

Bir Cevap Yazın