Çin doğal hazinesini kaybediyor

0
1050
Çin doğal hazinesini kaybediyor
Çin mersin balığı doğada 100 civarında kaldı. [Fotoğraf: Shutterstock]

140 milyon yıldan uzun bir süredir varlığını sürdüren Çin mersin balığının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Balığın doğada 100 civarında kaldığı düşünülüyor.

Çin medyası, Asya’nın en uzun nehri olan Yangtze’de geçtiğimiz yıl neredeyse sayıları hiç artmayan Çin mersin balığının yok olma tehdidi altında olduğunu belirtti. 140 milyon yıldan uzun süren varlığıyla dünyanın en eski canlı türlerinden biri olan Çin mersin balığı, Çin’de yaşanan ekonomik patlamanın getirdiği kirlilik, artan balıkçılık ve barajlar gibi insan etkenleri nedeniyle Yangtze’de artık neredeyse görülmüyor.

Çin Balık Bilimleri Akademisi, kayıtları 32 yıl önce tutulmaya başlanan Çin mersin balığının, ilk kez 2013’te hiç üremediğine tanık olunduğunu açıkladı. Çin’in Hubei bölgesinde balığa ait bir tane bile yumurta bulunamazken, Ağustos ayında Yangtze’de bir tane Çin mersin balığı görülmedi.

Şinhua haber ajansına konuşan Çinli araştırmacı Wei Qiwei, “Doğal alanlarında ürememeleri, balıkların nüfuslarını artıramayacağı ve korunamayacakları anlamına gelir ki, bu da yok olma riskini gösteriyor” dedi. Çin mersin balığı, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin, Kırmızı Listesi’nde yer alıyor. Söz konusu kategori, türlerinin yok olduğunu temsil eden seviyenin bir altında yer alıyor.

Wei, 1980’lerde binlerce olan Çin mersin balığından sadece 100 civarında kaldığını söyledi. Yangtze’de inşa edilen dev barajların yanı sıra çok sayıda balıkçı teknesinin pervanesi ve balıkçı ağları da türün yok olmasını hızlandırıyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) 2012’de yaptığı açıklamada, Çin’de yaşanan hızlı kentselleşmenin birçok hayvan türünün sayılarını azalttığını belirtmişti.

Kaynak: Al Jazeera

Bir Cevap Yazın