Çin’de Alzheimer İçin Geliştirilen İlaca Onay Verildi

0
1803
Çin'de Alzheimer İçin Geliştirilen İlaca Onay Verildi
Çin'de Alzheimer İçin Geliştirilen İlaca Onay Verildi
Alzheimer için yıllardır süren başarısız girişimler ve deneylerden biri nihayet başarıya ulaştı. Çinli bir ilaç firması, deniz yosununu kullanarak Alzheimer tedavisi geliştirdi ve Çin ilaca onay verdi.

Çinli yetkililer, yaklaşık 20 yıldır hiçbir Alzheimer ilacının onaylanmadığı devri kapatacak bir karar aldılar. Yetkililer, deniz yosunundan elde edilen yeni bir Alzheimer ilacı için şartlı onay verdiler. Tedavi için geliştirilen ilacı Shanghai Green Valley Pharmaceuticals isimli ilaç üreticisi geliştirdi.

İlacın onaylandığı duyurusu, birçok klinik tedavi uzmanının dikkatini çekmeyi başardı. Şirketin yaptığı açıklamaya göre geliştirilen Oligomannate isimli ilaç, hafif ve orta şiddette Alzheimer hastalarında bilişsel yeteneği geliştiriyor. İlacın denendiği hastalarda ise tedavinin etkisinin 36 hafta boyunca sürdüğü açıklandı.

Alzheimer ilacı, bu yılın sonunda piyasaya sürülecek:

İlaç hakkında detaylı veriler henüz açıklanmamasına rağmen GV-971 olarak da adlandırılan Oligomannate’in bu yılın sonunda Çin’de piyasaya sürüleceği belirtildi. Reuters’ın yaptığı habere göre ise şirket, ilacın uzun vadeli güvenliği hakkında daha fazla ek araştırma yapmak ve bunları National Medical Products Administration’a (Ulusal Medikal Ürünler İdaresi) sunmak zorunda.

Oligomannate, onlarca deneysel Alzheimer tedavisinin aksine beyinde biriken proteinleri ortadan kaldırmıyor. Bunu yerine beyin ile mikrobiyom olarak bilinen bağırsaktaki bakteri toplulukları arasındaki bağlantıyı modüle ediyor. Mikrobiyom ve sağlık arasında olan bağlantı, günümüzde yeni çıkmış sayılabilecek ve daha gelişmekte olan bir araştırma konusu olarak biliniyor.

Yeni Alzheimer ilacı, farelerden sonra insanlarda da başarı yakaladı:

Geçtiğimiz eylül ayında içinde Green Valley’den de araştırmacıların olduğu bir grup Çinli bilim insanı, mikrobiyom hakkında bir çalışma yapmıştı. Çalışmada, farelerin değiştirilmiş bağırsak mikrobiyomu ile Alzheimer’a katkıda bulunduğu düşünülen nöroinflamasyon arasındaki bağlantı araştırılmıştı.

Araştırmacıların açıklamalarına göre Oligomannate, farelerin bağırsaklarındaki bakteriyel dengesizliği bastırdı ve nöroinflamasyondan faydalanarak biliş bozukluğunu tersine çevirdi ancak burada önemli bir noktaya değinmek gerekiyor. Birçok deneysel tedavi, farelerde hastalıkları tedavi etmiş olsa da insanlarda hiçbir fayda göstermemişti. Yeni ilaç, insanlarda yapılan testlerden başarıyla geçti. Şirketin açıklamasına göre ilacın Faz 3 denemeleri gelecek yıl onaylandığı takdirde diğer ülkelerde de satılmaya başlanacak.

Bir Cevap Yazın