ÇKA’dan Turunçgil Üretimine Destek

0
1034
CKAdan-Turuncgil-Uretimine-Destek

ÇKA’dan turunçgil üretimine destek Mersin’in Erdemli ilçesinde, ‘Mersin Turunçgil Paketleme Tesislerinin Sektörel Analizi’ projesine Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 48 bin 700 liralık mali destek verildi.

ÇKA’dan turunçgil üretimine destek Mersin’in Erdemli ilçesinde, ‘Mersin Turunçgil Paketleme Tesislerinin Sektörel Analizi’ projesine Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 48 bin 700 liralık mali destek verildi. Proje, Mersin Ticaret Borsası koordinatörlüğünde Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile Akdeniz Yaş Meyve Sebze İşletmecileri Derneği (AYMED) ortaklığında hazırlandı. Proje hakkında basın açıklaması yapan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Tarım Ekonomisi Bölümü Başkanı Dr. Osman Sedat Subaşı, çalışmanın 3 ay içinde sonuçlandırılacağını söyledi. Temel amacın turunçgillerde hasat sonrası kayıpların hangi aşamada ve ne oranda gerçekleştiğini belirlemek olduğunu ifade eden Subaşı, şunları kaydetti: “Proje, yaklaşık I milyar dolar ihracat değerine ulaşan sektörün işleme ve depolama aşamalarında yaşadığı sorunları tespit etmek, söz konusu kayıpları asgari seviyeye indirecek bir ön çalışma niteliği taşımaktadır. Zira meydana gelen kayıpların asgari seviyede tutulması bu sektörün gelişmesine önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu çalışma sonucunda sektördeki sorunların çözümlenmesiyle birlikte yaş meyve ve sebzede ihracatın artırılabileceği düşünülmektedir. Bu çerçevede konu ile ilgili daha önce detaylı bir çalışma yapılmamış olması konunun önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır.”

Türkiye’de turunçgil üretimi ve ihracatında önemli konumda olan Erdemli, Silifke, Mersin merkez ve Tarsus ilçelerinde faaliyet gösteren paketleme tesislerine ilişkin envanter çalışması da yapılacağını ifade eden Subaşı, şöyle devam etti: “Kalite-kontrol, sarartma, yıkama, boylama, mumlama, ambalajlama, depolama ve paketleme gibi işlemler ile hasat sonrası kayıpların temel nedenleri ortaya konularak, sınıflandırma dışında kalan ürünlerin ne şekilde değerlendirildiği tespit edilecek. Sektörde faaliyet gösteren paketleme tesislerinin kapasite kullanımlarının belirlenmesi, yarattıkları istihdam, sektöre ilişkin yaşadıkları sorunlar ile genel olarak sektörün yapısının belirlenebilmesi, sektöre ilişkin nitelikli verilerin derlenmesi ve bu veriler ile sektörün analizinin yapılabilmesi hedefleniyor.” 2020 yılında ’14 uncü Uluslararası Turunçgil Kongresinin Mersin’de yapılacağını hatırlatan Subaşı, projenin 8 yıl içerisinde sektör ile ilgili yapılacak diğer çalışmalara da temel kaynak niteliği taşıyacağını sözlerine ekledi.

haber46

Bir Cevap Yazın