”Çobana sigorta desteği” önerisi

0
1823

Çoban”ÇOBANA SİGORTA DESTEĞİ” ÖNERİSİ -AYLIK ÜCRETLERİ BİN LİRAYA ULAŞMASINA RAĞMEN BİRÇOK YETİŞTİRİCİNİN İŞİNİN EHLİ ÇOBAN BULAMADIĞI BİLDİRİLDİ -BALIKESİR DAMIZLIK KOYUN KEÇİ YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ÇAKIR: ”AZALAN ÇOBAN SAYISININ ARTIRILMASI İÇİN DEVLET TARAFINDAN SİGORTA DESTEĞİ SAĞLANMALI. ÇOBAN ARTARSA KOYUN SAYISINDA DA ARTIŞ OLACAKTIR”

BALIKESİR (A.A) –  Aylık ücretleri bin liraya ulaşmasına rağmen birçok yetiştiricinin işinin ehli çoban bulamadığı bildirildi. Çoban sayısının artırılması için devlet tarafından sigorta desteği sağlanması gerektiği belirtildi.

Balıkesir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balıkesir’in küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ülkenin önde gelen bölgeleri arasında bulunduğunu söyledi.

Özellikle dağ ve ormanlık alanlara sahip ilçelerinde koyun ve keçi yetiştiriciliğinin yaygın olduğunu ifade eden Çakır, Balıkesir’in küçükbaş hayvan varlığının 800 bin civarında olduğunu anlattı.

Son yıllarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında önemli bir düşüş yaşandığına dikkati çeken Çakır, bu azalmayla birlikte kırmızı et fiyatlarında ciddi oranlarda artış olduğunu kaydetti.

Özellikle küçükbaş hayvan sayısının azalmasında girdi maliyetlerinin yükselmesi, et ve sütünün üreticisine kazandırmaması gibi etkenlerin yanında çoban bulunamamasının da önemli rol oynadığını dile getiren Çakır, şöyle konuştu:

”Çobanlık, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli meslek. Küçükbaşlar, belirli bir yerde kapalı tutularak, yetiştirilmeye kalkılırsa maliyetler yükselir. Küçükbaş, yılın büyük bölümünde merada olmalı, bunu da ancak çoban yapabilir. Son yıllarda çoban sayısı azaldı. Yetiştiriciler, sigarası, yeme ve içmesi ile birlikte bin lira ücretle işinin ehli çoban bulamıyor. Bazı bölgelerde daha yüksek fiyattan çalışan çobanlar bile var. Çoban bulamayan yetiştirici, istediğiniz kadar düşük faizli kredi verin, küçükbaş almaz.”

 

-”ÇOBAN DEĞİL SÜRÜ YÖNETİCİSİ”-

Çakır, ülkedeki çoban sayısının artırılması gerektiğini vurgulayarak, bunun da sigorta desteği ile sağlanabileceğini söyledi.

Sigortasının yapılması durumunda bin liraya çobanlığa talep artacağını ifade eden Çakır, ”Azalan çoban sayısının artırılması için devlet tarafından sigorta desteği sağlanmalı. Çoban artarsa koyun sayısında da artış olacaktır. Devlet çobanın sigortasını karşılayabilir. Geri kalanını, yetiştirici öder. Bu durumda, önemli bir istihdam da yaratılmış olunur” dedi.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin sadece çoban masrafıyla bile yapılabileceğini belirten Çakır, şunları kaydetti:

”Özellikle artık günümüz şartlarında çoban değil ‘sürü yöneticiliği’ denilmesi gerekiyor. Gerçekten ülke hayvancılığı açısından önemli bir meslek. Bu konuda meslek yüksek okullarında sürü yöneticiliği bölümü bile açılmalı, iyi bir eğitimle sektöre eleman yetiştirilmeli. Çobanlık rastgele yapılacak iş değil. Sürü yöneticisi olan çoban, zamanında suya çekmesini bilmeli. Suya çekme zamanında yapılmazsa kuzu alınamaz. Hayvandan iyi anlaması gerekiyor. Sıcağın hayvanı nasıl etkileyeceği, hangi saatlerde otlatılması gerektiği, kuzu alma zamanı, çiftleşme zamanları gibi konuları sürü yöneticilerinin iyi bilmesi gerekiyor. Bu özelliklerde çoban sayısı artarsa, ülkedeki küçükbaş hayvan yetiştiriciliği eski günlerine dönebilir.”

Çakır, merada yapılan hayvancılıkta et ve süt veriminin yüksek olduğunu belirterek, hayvancılık gelişmesi için yapılan çalışmalara meralara ağırlık verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir Cevap Yazın