Çotanak Dönemini Beklemek Lazım

0
1042
Prof. Dr. Turan Karadeniz

Prof. Dr. Turan KaradenizOrdu Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz Rekolte ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu:

Prof.Dr. Turan Karadeniz Şu bilgileri verdi:”Fındıkta rekolte tahmini yılda iki kez yapılıyor. İlki karanfil dönemi Şubat sonu Mart başı, diğeri de Haziran sonu Temmuz başında yapılıyor. Şubat ayında yapılan karanfil sayımı ile yapılan rekolte tahmini pek gerçekçi olmuyor. Sadece karanfillere bakılarak şu kadar fındık bekliyoruz deniyor. Karanfile göre rekolte tahmini sadece bir referanstır. Fındığın var yılı veya yok yılı yorumunu yapmak daha doğru olur. Fındık Mayıs ayı başında döllenmeye başlar. Haziran ayında “haziran döküm” olarak ifade edilen önemli bir kısmı dökülür”.

Asıl rekolte sayımı Haziran ayı sonunda, Temmuz ayı başında yapılan rekolte tahminidir diyen Karadeniz; “Bu tarihlerde yapılan çotanak sayımında yanılma payı %1-2’dir. Ancak Mart ayında yapılan karanfil döneminde yaptığımız rekolteler de %50-60 yanılma oranına rastladık. Bizden fındık satın alan Avrupalı ülkeler rekolte sayımından çok şikayetçiler. Avrupalılar, siz yılda iki kez rekolte sayımı yapıyorsunuz. Biz de kendimizi ona göre ayarlıyoruz, ama bu rakamlar birbirine çok uzak dediler. Öyle ki geçen 2011 yılında 600 bin ton gibi bir rekolte açıklanmıştı. Tarım Bakanlığına göre 150 bin ton, Ziraat Odaları Birliğine göre 195 bin ton fark ortaya çıktı. Yabancı fındık ticaretçileri de çok fındığa göre pazar kurduklarını söylüyorlar” ifadelerini kullandı.

Karadeniz: “Karanfil dönemi sayımlarında rakam telaffuz etmek yerine, bu sene fındığın var yılı veya yok yılı demeliyiz. Asıl rekoltenin de Haziran sonu, Temmuz ayı başında yapılacak çotanak sayımlarıyla ortaya çıkacağı ve bu rakamların referans alması gerektiği vurgulanmalıdır.

Bugün telaffuz edilen rekolte tahmini çok fazladır. Gerçekleşecek olan rekoltenin bu kadar olacağını zannetmiyorum. Çünkü yıllardır yaptığımız çalışmalara göre fındığın şu an tozlanma döneminde olduğu, ne kadarının tozlandığını, tozlanan meyvenin döllenme dönemine kadarki süreçte sağlıklı kalıp kalmayacağı, Mayıs başlarında döllenme oranının ne olacağı, sıcaklığa bağlı kuraklık durumunun ne olacağı, hastalıklar ve zararlıların fındığa ne kadar zarar vereceği bilinmediği için, karanfil döneminde şu kadar fındık olacaktır sözü yerine fındığın var yılı veya yok demek daha doğru olacaktır” dedi.

Çotanak döneminde yapılan karanfil sayımları bize gerçeğe yakın rakamları verecektir diyen Karadeniz, “Ülkemizin Milli ürünü olan fındığın ve fındık taraflarının (üretici, sanayici ve ihracatçı) zarar görmemesi adına doğru rakamları telafuz etmek daha anlamlı olur” dedi.

Tevfik Kul / Ordu Hayat

Bir Cevap Yazın