Çukurova’da Çiftçiye Çifte Vurgun

0
1175
Çukurova'da Çiftçiye Çifte Vurgun

Son yılların en kurak kış mevsimini yaşayan Çukurova’da çiftçi kuraklık ve donla mücadele ediyor.

Yıllık ortalama 2 milyon ton buğday üretimi olan ve Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılayan Çukurova Bölgesi’ndeki kuraklık sadece hububatı değil, narenciyeyi de tehdit ediyor. Adana Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, yağmursuzluk ve ayazın buğdaydan sonra narenciyeyi de vurduğunu belirtti. Ekim yapıldıktan sonra yağmur yağmadığı için tohumların çimlenemediğini vurgulayan Doğru, Seyhan, Yüreğir, Karataş ve Ceyhan ovalarındaki zayiatın kötü göründüğünü kaydetti. Tüm çiftçilerin yağmurlama yoluyla tarlasını sulayamadığına dikkat çeken Doğru, bu yıl rekoltenin düşük olacağını ifade etti.

Yağmursuzluğun ayaza neden olduğunu belirten Doğru, zayiatın sadece buğdayla sınırlı kalmadığını, narenciyeye de kötü etkisi olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz cumartesi gecesi özellikle Seyhan ve Yüreğir ilçelerine bağlı köylerde sıcaklığın eksi 4’e düştüğünü söyleyen Doğru, zayiatın net olarak belli olmadığını, çiftçilerin hasar tespiti yaptıklarını kaydetti. Doğru, “Dondan ötürü zayiat olmasa bile narenciyenin rengi, boyu, dış kabuğunun rengi ve kalitesi için yağmurun önemi var. Ayrıca, ister buğday ister narenciye ister kışlık sebze eken üreticiler olsun, hepimizin acilen yağmura ihtiyacı var” dedi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise, Çukurova Bölgesi’nde son yılların en büyük kuraklığının yaşandığını söyledi. Kuraklığın sadece buğdayı değil, kış sebzelerini de etkileyeceğini belirten Girmen, yağmurlama sistemleri için devlet teşviklerinin artırılması gerektiğini kaydetti. Susuz tarım yapılamayacağını söyleyen Girmen, çiftçilere de suyu bilinçli kullanmaları çağrısında bulundu.

Bir Cevap Yazın