Çukurova’da Organik Çilek Üretimi Yaygınlaştırılacak

2
1544

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Çukurova Kalkınma Ajansının hazırladığı proje kapsamında Yumurtalık ilçesinde organik çilek üretimi yapılacak alanlar genişletilecek.

Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Akmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinin Türkiye’nin tarımsal üretim yapılan en önemli yerlerinden olduğunu söyledi.

Yörede Türkiye’de yetişen ürünlerin tamamına yakınının ekilebildiğini belirten Akmaz, il genelinde organik üretimi geliştirme konusunda başladıkları çalışmayı kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

Akmaz, bu kapsamda Yumurtalık ilçesinde küçük ölçekte yapılan çilek üretimi alanını “organik çilek üretimi” şeklinde kapsamlı hale getirmeyi planladıklarını belirterek, “İklim koşullarının uygunluğu yörede çilek üretimi açısından artı değer kazandırıyor. Müdürlüğümüz ve Çukurova Kalkınma Ajansı ile hazırlanan ortak projeyle yöre çiftçileri çilek üretimi konusunda teşvik edilecek. İlk etapta bu konuda eğitim verilen 10 çiftçinin kendilerine ait 5’er dekar arazide çilek bahçesi kurulması işlemi başladı” dedi.

Proje çerçevesinde tanıtım toplantıları düzenleyeceklerini kaydeden Akmaz, şöyle konuştu:

“Yöredeki çiftçilerin sebze ve meyve üretiminde uzmanlaşmış olması çilek üretimi için Yumurtalık’ı seçmemizde etkili oldu. Yumurtalık’ta 50 çiftçiye daha 20 gün süreyle günde iki saatlik eğitim vereceğiz. Ayrıca bu çiftçileri Silifke’ye götürerek buradaki çilek üreticileriyle görüş alışverişinde bulunmalarını sağlayacağız. Yumurtalık’ın çilek üretiminde önemli bir merkez olacağına inanıyoruz. Yumurtalık’ta hasat diğer üretim alanlarına göre en az 10-15 gün önce olacak. Bu da tarımsal üretimde çok önemli bir avantaj. Erken hasat, daha yüksek fiyat demek. İnanıyorum ki kurulan bu bahçelerin ardından diğer çiftçiler de bu alana girecek ve üretim alanları her yıl artacak.”

Akmaz, çilek bahçeleri için üreticilere damla sulama ve örtüleme sistemi, fide ve gübre maliyetlerini karşılamak üzere 5 dekarda birinci yıl için 19 bin 500 lira, ikinci yıl için 4 bin 500 lira olmak üzere toplam 24 bin lira destek sağlanacağını kaydetti.

 

-Organik ürünün kar oranı- 

Ömer Akmaz, çilek üreticilerinin organik tarım sayesinde çevreye zarar vermeyen ve kar oranı yüksek bir üretim modelinin farkına varacaklarını söyledi.

Bilinçsizce kullanılan kimyasal girdilerin çevreye olumsuz etkilerinin böylece azalacağına dikkati çeken Akmaz, “Ayrıca girdi kullanımında oluşacak bilinçlenme ile tasarruf sağlanacak” diye konuştu.

Adana Vali Yardımcısı Reşat Özdemir de Adana’nın Türkiye’nin en önemli ve verimli ovalarından birinin üzerinde kurulduğunu belirterek, organik üretim konusundaki fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini, bu projenin de buna katkıda bulunacağını bildirdi.

Yeşilköy beldesi çiftçilerinden Ali Yüzer ise geçen yıl 5 dekar arazide organik çilek ürettiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

“Geçen yıl 5 dekarda ürettiğim çilekten 16 bin lira gelir elde ettim. Ancak en önemli sıkıntı pazar sorunu. Bu sorunu çözersek elde edeceğimiz gelir de artar. Geçen yıl Silifke’den gelen çilek 1,5 liradan satılırken benim çileğim 2,5 liradan satılıyordu. İnşallah bu yıl çok daha iyi sonuçlar elde ederiz. Başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum.”

Kurulacak çilek bahçelerinden birinci yıl 10 ton üründen yaklaşık 20 bin lira, ikinci yıl 13 ton üründen ortalama 26 bin lira olmak üzere toplam 46 bin lira gelir elde edilmesi beklendiği bildirildi.

Çilek bahçelerinin yapımında 20-25 kişinin günlük 30 lira yevmiyeyle çalışacağı, bahçelerin yapımının yaklaşık 10 gün süreceği bildirildi. (AA)

2 YORUMLAR

  1. iyi çalışmalar ben çankırı ili şabanözü ilçesi çaparkayı köyü sakiniyim beliril bir arazımde çilek yetiştirmek istiyorum fide ve teknik destek almak istiyorum ayrıca pazar sorununu nasıl çözebilirim ne gibi destekler ve hibeler alabilirim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim iyi günler dilegimle

    • Hüseyin Bey fide temin edebiliriz. Teknik destek ise; Forum sayfamıza meyvecilik başlığı altında çilek yetiştiriciliği konularına baktıktan sonra kafanıza takılan kısımları aynı sayfada sorarak bizlere iletebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın