Dağ keçilerini öldüren virüs saptanamıyor

0
910
Dag-kecilerini-olduren-virus-saptanamiyor

MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi kırsalında 8 yaban keçisinin ölümcül bir virüs nedeniyle telef olmasının ardından temmuz ayında başlatılan çalışmalar sürerken, bir dizi önlem alındı.

Köyceğiz’e bağlı Sultaniye, Karaağaç Köyü ile Aksaz bölgesindeki dağlık ve koruma alanında yaşayan yaban keçilerinin önce kör olup sonra da ölmeye başlaması üzerine İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’nde çalışmalara başlandı. Durumu ağır olarak Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ne getirilen, telef olduktan sonra otopsileri yapılan dağ keçilerinde de aynı bulgulara rastlanması üzerine Köyceğiz İlçesi Sultaniye Köyü Büyük Karaağaç Mevkii’nde, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü, Köyceğiz Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından saha incelemesi yapıldı. Görevli saha bekçileriyle hastalık vakaları konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu. İncelemelerde başka hayvan ölümlerine rastlanmadı. Civar köylerdeki koyun-keçi sürülerinde benzer rahatsızlık bulunmadığı tespit edildi.

Kurum temsilcileri ile köy muhtarlığının ortak görüşleriyle şu kararlar alındı:

“Hasta ya da ölmüş yaban keçisi vakalarının olması durumunda tedavi-otopsi amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürlüğü, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce yapılacak ortaklaşa çalışma sonucunda Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilecek. Civar köylerdeki koyun-keçi sürülerinde görülebilecek hastalık ve ölüm vakaları takip edilecek. İhbarlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce değerlendirilerek alınan numuneler, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ve Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ne gönderilecek. Hastalıklara karşı koruyucu veteriner hekimlik uygulamaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce yapılacak. Sürü sahiplerinin paraziter ilaçlama konusunda bilgilendirilmesi amacıyla eğitim ve yayım çalışmalarına önem verilecek. Sürülerden periyodik aralıklarla ve örnekleme yöntemiyle serolojik testlere tabi tutulmak üzere kan örneklerinin alınarak Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilecek.”

Laboratuvar çalışmaları Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü ile Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından devam ederken, hastalık teşhis edildiğinde ilgili kurumlar tarafından bilgilendirme yapılacağı açıklandı.

haberdunya

Bir Cevap Yazın