Dal Yanıklığı

1
1166
dal

ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ

İnce dallarda ve sürgünlerde kabukta esmer çökük lekeler görülür. Fazla sayıda veya büyük olan lekeler dalın kurumasına yol açarlar. Lekelere tomurcuklarda da rastlanır. Dallarda lekeler kanser görünüşü alırlar. 1-2 yıl geçince zamk meydana geldiği göze çarpar, Yapraklarda sarımtırak lekeler oluşur. Lekeler sonradan kuruyarak delinir. Yapraklar saçma ile delinmiş gibidir.

Etmeni bakteri olup bir toksin ihtiva eder. Konukçular hassasiyetine göre bu toksinden etkilenirler. Hastalığın yaz ve kış olarak iki devresi mevcuttur. İlkbaharda bulaşmış tomurcuklar açılınca bunlardan hastalıklı yapraklar meydana gelir. Hastalıklı genç dalları, bu mevsimde yeni çıkan yaprakları bulaştırır. Bakteri yazın kabukta gizli olarak kalır, üreyip yayılmaz.

Kış devresi sonbaharda başlar. Hasta yapraklar üzerinden yağmurla, sürgün ve dallara geçer, kışı kabuk üzerinde geçirir. Dala gözlerden, çatlaklardan, yaralardan ve budama yerlerinden girer.

MÜCADELESİ

Kültürel önlemler :

Sağlam fidan, sağlam göz kullanılmalı,sonbaharda ilaçlamadan önce kuru ve fazla hastalıklı dallar kesilip yakılmalıdır.

Kimyasal Mücadele :

Sonbaharda yapraklar % 75 oranında dökülünce % 3 lük bordo bulamacı ile birinci, ilkbaharda gözler uyanmadan önce de % 1lik bordo bulamacı ile ikinci ilaçlama uygulanır.

www.etarim.net

1 Yorum

Bir Cevap Yazın