Deniz ürünleri ithalatında gözetim uygulaması

0
1114

Dış Ticaret MüsteşarlığıANKARA (A.A) – Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), uskumru, ton, sardalya gibi bazı balık türleri ile karides, yengeç ve ıstakoz gibi çeşitli deniz ürünlerinin ithalatında, ülke ayrımı olmaksızın ”gözetim uygulaması” kararı aldı.

DTM’nin Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğine göre, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) 1604 ile başlayan som balıkları, ringa balıkları, sardalya, sardinella ve palatika veya çaça balıkları, ton balıkları, orkinoslar ve torikler, uskumru balıkları, hamsiler, hazırlanmış veya konserve edilmiş diğer balıklar, havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, GTİP numarası 1605 ile başlayan yengeçler, karidesler, ıstakozlar ve diğer kabuklu hayvanlar ancak İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek gözetim belgesi ile ithal edilebilecek.
Som balıkları için ton başına 5 bin dolar, ringa, sardalya, sardinella, palatika ve çaça balıkları için ton başına 3’er bin dolar, ton, orkinos, toruk, uskumru ve hamsi için ton başına 4’er bin dolar, hazırlanmış veya konserve edilmiş diğer balıklar, havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, yengeçler, karidesler, ıstakozlar ve diğer kabuklu hayvanlar için de ton başına 5’er bin dolar CIF kıymeti (ithalatta malın bedeline, sigorta ve taşıma giderlerinin de eklenmesiyle oluşan fiyat) belirlendi.
DTM ayrıca Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu 8483 ile başlayan kasnakların ithalatında da gözetim uygulama kararı aldı. Buna göre kasnaklar için kilogram başına 12 dolar CIF kıymeti tespit edildi.
Gümrük beyannamesi kapsamında ilgili gümrük tarife istatistik pozisyonundan brüt 50 kilogram veya daha az miktarda yapılacak olan ithalat, CIF kıymetine bakılmaksızın gözetim uygulamasından muaf olacak.
Gözetim belgelerinin geçerlilik süresi 6 ay olacak ve gümrük beyannamesinin tescili sırasında gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, gözetim belgesinde kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam yüzde 5’ten (yüzde 5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemeyecek.
Gözetim Tebliğleri, 30 gün sonra yürürlüğe girecek.

Bir Cevap Yazın