Denizde balık kalmadı hamsi 15 liraya vurdu!

0
1020
Denizde-balik-kalmadi-hamsi-15-liraya-vurdu

Denetimsiz avcılık denizlerde balık bırakmadı. Sıcak havanın da etkisiyle ‘hal’e gelen balık miktarı iyice düştü. Hamsinin kilosu 15, sarıkanatın kilosu 60 liraya kadar yükseldi.

Hamsi 15 günde yüzde 50 zamlandı. Yılbaşında 10 liraya satılan bir kilo hamsinin fiyatı 15 liraya çıktı. Aralık ayı başından itibaren fiyatı devamlı artan hamsinin yanına yaklaşılmaz oldu.

Hamsinin yanısıra diğer balık türlerinin fiyatları da yüzde 50 arttı. Çinekop 25-30, sarıkanat 50-60, lüfer 25-30, palamut 20-25, torik 30-35, istavrit 13-15, mezgit 20 liraya yükseldi. Kalkan mevsimine girilmesine rağmen kalkanın fiyatı 100-120 liraya ulaştı.

Bilinçsiz avcılık…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre denizlerde avlanılan balık miktarı her yıl geriliyor. 2002’de 523 bin ton deniz balığı avlanılırken, bu rakam 2012’de 396 bin tona düştü. 2007 yılında 385 bin ton hamsi avlanılırken, 2012’de avlanılan hamsi miktarı 164 bin tona geriledi.
Hamsi fiyatlarının artmasının temel nedeninin bilinçsiz avcılıktan kaynaklandığını belirten Kumkapı’daki balıkçılar, “Yasaklar sayesinde balık miktarı biraz artmıştı ama geçen yıl kontroller biraz gevşetilince balık yuvaları dağıldı. Bu nedenle balık bu sene az” dediler.

Balıkçılar dertli

– Kumkapı’da balıkçılık yapan Kemal Sümbül, balık fiyatlarındaki artışı bilinçiz avlanmaya bağladığını belirterek, şunları söyledi:
“Bu yıl ne alıcının ne de satıcının yüzü gülmedi. Hamsi neredeyse hiç olmadı, yani bir yoğunluk, ucuzluk yaşayamadık senenin başından beri. Lüfer mevsimindeyiz lüfer yok, kalkanın mevsimi, kalkan yok. Bu yıl çok balık olacak dedik, olmadı. Ben bilinçsiz avlanmaya bağlıyorum, geçen yıllarda yapılan avlanmalar şimdi bizi etkilemeye başladı.”

– Balıkçı Şafak Gün de hamsi fiyatının sezon başından beri 10 TL’ye yakın olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Bu sezon pek tadımız yoktu, ilk üç hafta fiyatlar iyi gitti ama sonra 10 TL’den aşağı satmadık. İlk çıktıktan 1-2 ay içinde biraz ucuzdu ama sonra 10 TL’den hiç düşmedi. Havaların düzensiz olması çok etkiledi bizi, ne yaz yazdı, ne kış kış. Bilinçsiz avlanma nedeniyle yuvalarla oynandı, şimdi onu toparlayamıyoruz. Satış diye bir şey yok, günde tezgah başına 3-5 müşteri geliyor.”

– Balıkçı Erdoğan Gün, “Fiyatlar hiç düşmedi çünkü fazla balık çıkmıyor. Bu bir senelik olay değil özellikle 3-5 yıldır öyle ufak balıklar tuttular ki tüm yuvaları dağıttılar, balık üremedi, büyümedi. Balık olsa hava da önemli değil, bugün olmaz yarın olur” diye konuştu.Müşteri ayağını kesti

– Balıkçı Tahsin Sarıyaprak ise, “Piyasa çok durgun, balık fiyatları yüksek olunca işler çok düştü. Balık az çıkıyor. Kar-kış olması gerekirken her yer çok sıcak. Son 10-15 günde de fiyatlarda bir artış oldu” dedi.

– “Hava şartları düzelirse fiyatların düşmesini bekliyoruz” diyen Balıkçı Ferit Çetin de, “Balık dibe kaçtı ve yakalanamıyor. Aslında bilinçsiz avlanmanın önüne geçildi yasaklarla ama tabii daha önce yapılanları çekiyoruz” diye konuştu.

– “Bu sene balık yok” diyen balıkçı Ayhan Ateş, “Son 10 gündür bir artış var. Bu sene çok ucuza satamadık. Kalkan mevsimi başladı belki onun fiyatı düşebilir” dedi.

– Balık almak için Kumkapı’ya gelen Mehmet Ali Gayretli, “Bu yıl balık çok pahalı, daha bir kere yedik. Bakıyoruz ama alamıyoruz” derken, Halil İbrahim Dereli de, “Balık çok pahalı, tabii ki yiyoruz ama oldukça pahalı. Karadenizliyim, balıksız yaşayamam. Ama fiyatlar çok pahalı” diye konuştu. Hamsinin yarısı tezgâha yarısı un-yağ fabrikasına

Kartal Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cengiz Altunparlar, aşırı avlanma nedeniyle avlanılan hamsi miktarının düştüğünü belirterek, bugünlerde de hamsinin Gürcistan tarafına göç ettiğini söyledi. Altunparlar, “Kıtlığın bir sebebi de hamsinin balık unu ve balık yağı fabrikalarına verilmesi” dedi.

TÜİK istatistiklerine göre 2011 yılında 228 bin ton hamsinin 101 tonu piyasaya verilirken, 127 bin tonu balık unu ve balık yağı fabrikalarına verildi.

2012 yılında avlanılan 163 bin ton hamsinin ise 81 bin tonu piyasaya, 82 bin tonu da balık unu ve balık yağı fabrikalarına aktarıldı.

euronewstr

Bir Cevap Yazın