Desteklemede Dilekçe Sorunu Yaşanıyor

0
971
Desteklemede Dilekçe Sorunu Yaşanıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) YÖNETİM Kurulu Üyesi, Orta Kuzey Anadolu Bölge Temsilcisi Nejat Gamzeli, mazot ve gübre desteklerinde dilekçe sorunu yaşandığını bildirdi.

Gamzeli, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar başkanlığında TZOB YÖNETİM Kurulu olarak geçen hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yaptıkları ziyareti değerlendirdi.

Bakan Eker’e, tarımın sorunlarını aktardıklarını bildiren Gamzeli, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dosyasını veren çiftçilerin ikamet ettikleri yere gittiklerini, mazot, gübre destekleri için ayrı dilekçe vermeyi unuttuklarını bildirdi. Gamzeli, “Bunların peşinden hem tarım il müdürlükleri telefon açarak zaman kaybediyor hem biz bu işi takip etmek zorunda kalıyoruz. ÇKS dosyası veren herkes mazot, gübre desteklerinden de yararlanmak istiyor. ANALİZ yaptırmak da 50 dekar üzerinde zorunlu. 50 dekarın üzerinde tarlası olan çok az çiftçimiz var. Ayrıca dilekçe istenmemeli.” dedi.

“ÇANKIRI, KASTAMONU, SİNOP SIĞIRCILIKLA İLGİLİ DESTEKLERDEN YARARLANMALI”

Çankırı, Kastamonu, Sinop olarak süt sığırcılığı hibe desteklerinden yararlanmak için dosyalar hazırladıklarını, bölge yetkililerini hareket geçirdiklerini fakat destekleme yapılan iller arasına giremediklerini bildiren Gamzeli, “Çankırı olarak kalkınmada öncelikli yörelerde 5. bölgedeyiz ama Ankara ve İstanbul’a yakın olduğumuz için hibe desteklerinden yararlanamıyoruz. Biz de bu kapsama alınmak istiyoruz.” diye konuştu.

Nohutu bu sene kilogramı 1 lira 80, 1 lira 90 kuruş civarında sattıklarını, şu anda fiyatın 1 lira 30 kuruşa kadar düştüğünü ama hala marketlerde 4 lira 50 kuruş-6 lira arasında tüketiciye sunulduğunu belirten Gamzeli, şunları kaydetti: “Bunun sonucu tüketici enflasyonu yüksek çıkıyor. Gıdada enflasyon rakamları yüksek deniyor. Ama bizim ürettiğimiz nohutun fiyatı 1 lira 30 kuruş. Paketleniyor fiyat bir anda 6 liraya çıkıyor. Markette vatandaşa bu fiyattan satılıyor. Üretici kazanmıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde şekerpancarındaki polar oranının düşük kalmasını üreticimiz tohuma bağlıyor. Çiftçimizi şekerpancarı üretiminden soğutmamak gerekiyor. ÇKS ile ilgili harita kadastro çalışmalarında ada parsel numaraları değişti. Çiftçimiz diyor ki 75 parsele buğday ektim ama parsel 110 oldu. Bu B formunda tapulara ait mevkilerin belirtilmesi, kişilerin doğru beyan vermesine katkı sağlayacaktır.”

(CİHAN)

Bir Cevap Yazın