Aydın’ın İncirliova ilçesinde 10 yıldır Hicaz narı üreten çiftçiler, düşük fiyat ve pazar bulma sıkıntısı nedeniyle maliyetlerini karşılayamadıklarını bildirdi.
AYDIN – İncirliova’da “Hicaz narı” üreticiliği yapan çiftçiler, düşük fiyat ve pazar bulma sıkıntısı nedeniyle maliyetlerini karşılayamadıklarını bildirdi.
Hacialiobası Mahallesi’nde Hicaz narı üreticiliğini yapan çiftçiler, 10 yıl önce ilçede pamuk fiyatlarının düşmesi nedeniyle nar üretimine başladıklarını ancak her yıl artan oranda fiyatların düşmesi nedeniyle ağaçları kesme noktasına geldiklerini ifade etti.
Plansız üretim zarar ettirdi
İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın, nar üreticilerinin son bir-iki yıldan beri çok zor durumda olduklarını ve sürekli zarar ettiklerini söyledi.
Aydın’da son yıllarda nar üretiminin çok önemli oranda artış gösterdiğine dikkati çeken Ayaydın, ilk üretime başlandığı zaman üreticilerin güzel para kazandığını anlattı.
Ayaydın, para kazanan çiftçilerin saysı artınca nar üretimine yönelen çiftçilerin de arttığını belirterek, şunları söyledi:
“Plansız, projesiz bir üretim gerçekleşince bugünkü durum ortaya çıktı. Pazar olmadan, fabrikalar olmadan herkes aynı ürüne yönelince fazla üretim şimdi zarar ettirdi. Burada ilk etapta yapılması gereken, nar suyu sıkma tesisi ve pazar bulunması ve de öncelikle kooperatif gerekiyor. Bir çatı altında nar üreticileri toplanırlarsa, pazar piyasası gerçekleşirse ve bu tesisler kurulursa o zaman nar üretimi yapan üreticiler birlik beraberlik içerisinde narlarını istedikleri fiyata satarlar.”
Ziraat Odası olarak bu tesisin yapılması için her türlü girişime hazır olduklarını ifade eden Ayaydın, “Narın tanesinden, narın suyundan, kabuğundan para kazanılır ama önce örgütlenmemiz gerekiyor” diye konuştu
“Devletin nar üreticisine destek vermesini istiyoruz”
Emekli olduktan sonra nar üreticiliği yapmaya başladığını söyleyen 61 yaşındaki Metin Tufan, bölgede pamuğun fiyatında yaşanan düşüklük nedeniyle mısır üretimine yöneldiklerini yaban domuzlarından dolayı zarar ettiklerini kaydetti. Beklentilerinin gerçekleşmemesi nedeniyle Hicaz narı üretimine başladıklarını anlatan Tufan, “Biz de çareyi Hicaz Narı üretimi yapmakta bulduk. Hangi ürüne yönelsek zarar ediyoruz. Şu an narın kilosu 40-45 kuruştan alıcı buluyor. Çatlak narlar ise bedava yani 20 kuruşa satılıyor. İşçi yevmiyesi 40 lira işin içinden çıkamaz duruma geldik. Devletin diğer ürünlerde olduğu gibi nar üreticisinde destek vermesini istiyoruz. Yoksa buradaki çiftçiler yıllarca emek verip yetiştirdikleri nar ağaçlarını kesmek zorunda kalacaklar” dedi.
Hacıaliobası Mahalle Muhtarı ve nar üreticisi Ali Kaykı ise bölgede yaklaşık 150 dekar alanda 300 ton nar üretildiğini işaret ederek, “Ağaçta 40 kuruşa alıcı zor bulunan nar, İstanbul toptancı halinde 3, pazarda ise 5 liradan satılıyor. Aydın’da yine 2 lira 50 kuruştan pazarda satılıyor. Üretici değil aracılar para kazanıyor” değerlendirmesinde bulundu.
kaynak:GidaTarim