Dicle İlçesindeki teknik personellerin bir yıllık çalışması kapsamında ilçedeki köy ve mahallelerde yapılan yayım çalışmaları ve saha çalışmaları sonucunda 300 çiftçinin faydalanacağı Organik Bağcılığın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi hazırlanıp GAP Bölge Kalkınma İdaresine sunuldu.
İlçe Tarım Müdür Vekili Mehmet Zeki EFE proje ile ilgili yaptığı açıklamada: “Dicle İlçesinde 2011 yılında 67 çiftçi Organik Tarıma başladı ve 2012 yılında bu sayı 90 çiftçiye yükselmiştir. Bu projenin kabul edilmesi sonucunda 2013 yılında Organik Tarıma başlayan çiftçi sayımız 390’a ulaşacaktır. İlçemizdeki bağ alanlarının çoğunda kimyasal ilaçlar kullanılmadığı için İlçe Tarım Müdürlüğü olarak mevcut bağlarımızı Organik Tarım kapsamına almak için yoğun bir çalışma başlattık.
Yaptığımız duyuru, bilgilendirme ve saha çalışmaları sonucunda özellikle Dicle Baraj Havzasında kalan köylerimizin bulunduğu 16 köy ve 4 mahallede Çiftçi Kayıt Sisteminde(ÇKS) en az 7 dekar bağı olan çiftçilerimizi proje kapsamına aldık. Projenin kabul edilmesiyle Dicle İlçesinde ÇKS kayıtlarındaki bağların yaklaşık %50’si Organik Tarıma başlamış olacaktır. Çiftçilerin 2 yıllık kontrol ve sertifikasyon ücreti projeden karşılanacaktır.
Proje kapsamındaki çiftçilere GAP TEYAP ekipleri tarafından Organik Tarım eğitimleri verilecektir. Proje teknik ekibi tarafından mevcut bağlarda, çiftçileri organik ilaçlara teşvik etmek amacıyla her köyde en az bir kişi olacak şekilde, organik ilaçlar, yabani gül ve böğürtlen fidanı projeden karşılanacak şekilde üreticilere ait mevcut 30 bağda organik bağ demonstrasyon alanları kurulacaktır. Projenin kabul edilmesi sonucunda Dicle İlçemizde Organik Üzüm Üreticileri Birliği de kurulacaktır.” dedi.
Kaynak: Gıda Tarım