Dikenli İncir Yöre Halkının Geçim Kaynağı Oldu

0
1851
Dikenli İncirTARSUS (A.A) – Mersin’in Tarsus ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirin 400 tanesinin 12 liradan satışa sunulduğu bildirildi. 
     Tarsus ve çevresindeki kıraç alanlarda, kurak ve kireçli topraklarda yetişen ve anavatanı Güney Afrika olarak bilinen dikenli inciri toplayan köylüler, kişi başına günde ortalama 60 TL civarında gelir elde ediyor.
     Dikenli incir toplayarak aile ekonomisine katkı sağlayan köylülerden Gönül Erten, incir hasadının yaklaşık 45 gün sürdüğünü söyledi.
     Her sabah 05.30 ile 08.00 saatleri arasında dikenli incir topladığını ifade eden Erten, ”Günde yaklaşık 2 bin tane dikenli incir topluyorum. Topladığım ürünün sandığını 12 TL’den satışa sunuyorum. Bir sandık yaklaşık 400 incir alıyor. Çok emek isteyen bir iş ve emeğimizin karşılığını tam olarak alamıyoruz. Tek isteğimiz dikenli incirin hak ettiği fiyattan satılması” dedi.
     Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer de doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirin tamamen organik bir ürün olduğunu söyledi.
     Halk arasında ”Hint inciri” ve ”Frenk inciri” olarak da bilinen dikenli incirin hasadının köylüler tarafından yapıldığını belirten Ergezer, ”Köylü kadınlar sabah erken ve akşam saatlerinde topladıkları incirleri tüccarlara satarak evlerine ek gelir sağlıyor. Yaklaşık 25 köyde taşlık arazide yetişen dikenli incir, bağırsakları çalıştırması ve açlık hissini bastırması nedeniyle oruç tutanlar tarafından da tercih ediliyor. C vitamini yönünden zengin olan bu bitki, vücut direncini arttırırken, güç ve zindelik veriyor” dedi.
     Avrupa ülkelerinde ilgi gören bu ürünü ihraç etmenin yollarını aradıklarını ifade eden Ergezer, şunları kaydetti:
     ”Özellikle Avrupa ülkelerinde ilgi gören dikenli incir yöremizde bin ton civarında yetişiyor. Amacımız bu ürünümüzü daha iyi tanıtarak tüketimini arttırmaktır. İlçede dikenli incirin pazarlanması noktasında sıkıntı yaşanıyor. Pazarlamasını bilmediğimiz için başka şehirlerden tüccarlar kentimize gelerek, ürünü satın alıp gidiyorlar. Umarım gelecek dönemlerde bu ürünü daha iyi değerlendirerek, hak ettiği değeri görmesini sağlarız. Ayrıca, dikeni nedeni ile toplaması zahmetli olan dikenli inciri tescil etmek istiyoruz.”

Bir Cevap Yazın