Son yıllarda spora zaman ayırmamak, yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmek kan yağlarının yani kolesterolün artmasına neden oluyor. Kolesterol yüksekliği de kalp damar hastalıklarına, kalp krizine davetiye çıkarıyor.
Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, kolesterol sorunu bulunan kişilerin eğer dışarıda yemek yiyeceklerse yağ içeriği en düşük olan besinleri tercih etmesi gerektiğini belirtiyor. Hamzaoğlu, “İş hayatında bazılarımız sık sık dışarıda yemek yemek zorunda kalabiliriz. Bu durumda salata ve ızgarada pişmiş et yemekte fayda vardır. Vücuttaki kolesterolü artıran faktörlerin başında yağ oranı yüksek yiyecekler tüketmek gerekiyor. Kolesterolü düşürmenin yolu yağ oranı düşük yiyeceklerle beslenmekten geçiyor.” diyor.
Gülay Hamzaoğlu, kolestrol düşürücü kalp koruma yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor: “Kolesterol insan vücudunda doğal olarak bulunan yağa benzer bir madde. Tüm insanların vücudunda kolesterol bulunuyor, hem vücudumuzda yapılıyor hem de dışardan hayvansal besinlerle alınıyor. Yalnızca hayvansal kaynaklı besinler kolesterol içeriyor. Özellikle hayvan etleri ve yumurta sarısı kolesterolden zengin. Ayrıca kırmızı et, kanatlı hayvan etleri (derileri), deniz ürünleri (karides, kalamar gibi), süt ve süt ürünleri ile tereyağı da kolesterol içeriyor.”
YAĞLARI HİÇ Mİ TÜKETMEMEK GEREKİR?
Hamzaoğlu, şunları dile getiriyor: “Hayvansal besinlerden alınan doymuş yağların dışında ihtiyacınız olan günlük yağ gereksiniminizi, zeytinyağı ile birlikte mısır özü yağını eşit oranda karıştırıp yemeklerde ve salatalarda karışım yaparak kullanabilirsiniz. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar kalp sağlığı açısından değerli yağ asitlerine sahip olduğundan bunlara beslenmenizde yer veriniz. Ancak yağlı tohumların yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle fazla miktarlarda tüketilmesi kan kolesterol oranını düşürmüyor. Günlük 1 tatlı kaşığı yağ yerine 6-8 adet fındık veya 2 adet ceviz tüketmeniz yeterli oluyor. Bir tatlı kaşığı yağ yerine 5 adet siyah veya yeşil zeytin tercih edebilirsiniz. Besinlerde bulunan ve görünmeyen doymuş yağları azaltmak için et, süt, peynir ve yoğurdu az yağlı veya yağsız tercih ediniz.”
KIRMIZI ET, KÜMES HAYVANLARI ETİ VE BALIK NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Kırmızı et yada beyaz etin hiç tüketilmemesi düşüncesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Hamzaoğlu, şöyle devam etti: “Hayvansal gıdalar grubuna giriyor. Bu grup besinler belirli miktarlarda kolesterol içeriyorlar. 100 gr orta yağlı bir balığın yaklaşık 85 mg, 100 gram derisiz tavuk etinin 80 mg ve 100 gram dana etinin 90mg kolesterol içerdiği unutulmamalıdır. Beyaz et tercih edilebilir, ancak ölçülü tüketilmesi gerekiyor. Önemli olan bu besinlerin ne sılıkkla ve ne miktarda yenildiği. Bu besinlerin içerdiği farklı yağ asitlerinden yararlanabilmek için yağsız kırmızı eti haftada 1-2 kez olmak üzere yaklaşık 100 gram tüketilmesi öneriliyor. Posa, bitkilerin sindirilmeden atılan bitki duvarı kısmına deniyor. Posa kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı oluyor. Beslenmenizde posalı besinlerin tüketiminin artırılması gerekiyor. Bunun için, meyve, sebze ve salata tüketimini arttırın. Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar veya yulaf ekmeği tercih ediniz. Kabukları ile yenebilen meyveleri kabuğuyla birlikte tüketiniz. Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yiyiniz. Pirinç pilav yerine bulgur pilavını tercih ediniz. Aynı zamanda protein içeriği yüksek kuru baklagillere beslenmenizde haftada 2-3 kez yer veriniz.”
TATLI TÜKETİMİNE DE DİKKAT ETMEK GEREKİR Mİ?
Ağır hamur tatlıları konusunda uyarıda bulunan Hamzaoğlu, “Ağır hamur tatlılar yerine protein ve kalsiyum içeriği yüksek, sütlü tatlıları haftada 1-2 gün tercih ediniz. Kilo fazlanız varsa sofra şekeri kullanmayınız, içeceklerinizi şekersiz veya tatlandırıcı tercih ediniz. Haftada 2 kez, haşlanmış 1 tam yumurtanın 1 dilim beyaz peynir (30 gr) yerine yenmesi yararlıdır. Yumurtayı haşlanmış, yağsız tavada omlet veya bol sebzeli menemen şeklinde yiyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken; o hafta başka besinlerin içerisinde yumurta tüketmemenizdir.” ifadelerini kullanıyor.
haber365