Diyaliz atık sıvısıyla tarımda verim artışı

0
1248

Diyaliz atık sıvısıyla tarımda verim artışıTekirdağ Belediyesi Anadolu Öğretmen Liseli Deniz Yılmaz ve Hasan Berk Özyurt’un projeleri, ilk duyulduğunda kulağa en enteresan ve biraz da düşündürücü gelen projelerden.

Babası çiftçi olan Hasan Berk, baba mesleği dolayısıyla tarım alanına ilgi duyduğu için, akıllarına biraz uçuk olasılık gelmiş. Her şey, 9. sınıf derslerinde böbrek yetmezliği hakkında öğrendikleriyle başlamış.

Böbrek yetmezliği çeken hastalarda ürenin kana karıştığını ve diyaliz makinesi yardımıyla yapılan tedavi sonucu açığa çıkan atık sıvının tarımda kullanılmasının, sulamada kullanılan nitrat gübresinden tasarruf sağlayabileceiğini düşünmüşler.

 

ATIKTAN ÜRETİM

Hasan Berk, projelerini şöyle anlatıyor: “Diyaliz atık sıvısı, böbrek yetmezliği olan hastaların kanının süzülmesiyle ortaya çıkan bir sıvı. Bu sıvının içerisinde büyük oranda üre maddesi var. Bunun yanında potasyum, klor ve kalsiyum gibi mineraller var. Bunlar kandan gelen boşaltım artıkları.Biz bunları alıyoruz. Bu sıvı normalde hastanelerde kanalizasyona aktarılıyor. Geri dönüşüme uğramadan. Biz bu sıvıyı aldık ve tarımda sulama yöntemleriden biri olarak kullanmayı denedik. Buğday ve arpa ektiğimiz saksılarda iki hafta sonra normal yöntemlerle suladığımız buğday ve  arpaya göre bu sıvıyla suladığımız buğday ve arpaya arasında fark olduğunu gördük. Projemiz sonucunda, geri dönüşüme uğramayan ve atılan diyaliz atık sıvısının buğday ve arpayı normal sulama yöntemlerine göre daha hızlı büyüttüğünü gördük.”

“Ülkemiz su sıkıntısı çeken bir ülke. Orta seviyeli bir diyaliz merkezinde 70-80 hasta var. Bu hastaların 7 günlük diyaliz atığı, 7 ton olarak bilinmekte ve biz bunu hem bir tasarruf hem yatırım olarak görüyoruz” diyen Deniz Yılmaz, doktor olmak istiyor, Hasan Berk ise projelerinin geliştirilmesini çok istediklerini söylüyor.

etarım

Kaynak: Haber Türk Gazetesi

Bir Cevap Yazın