Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık “Akşam yediğiniz mantar, gecenin bir yarısında rahatsızlandırıyorsa, bu ölümcül denilebilecek zehirlenmeye neden olmuş olabilir” uyarısında bulundu.
Bahar ayları ile birlikte ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen zehirli mantarlar tüketilmesi durumunda ölümlere sebebiyet verebiliyor. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık, zehirlenme belirtisinin görülme zamanının, yenilen mantarın ölümcül olup olmadığını gösterdiğini söyledi.
Mantar yedikten sonra rahatsızlığın, mantarın türüne göre farklılık gösterdiğini ifade eden Kaşık, zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkma süresinin 15 dakika ile 3-4 gün arasında değişebildiğini, en tehlikeli mantarın ise 6-7 saat sonra etkisini gösteren mantar olduğunu söyledi.
Akşam yediğiniz mantar, gecenin bir yarısında rahatsızlandırıyorsa, bu ölümcül denilebilecek zehirlenmeye neden olmuş olabilir diyen Kaşık vatandaşları şu sözlerle uyardı:
“Doktorlara, mantardan örnek götürülmesi müdahaleyi kolaylaştırır. Her mantarın zehri farklı olduğu için hastaya uygulanan tedavi de farklıdır. Belki tedavide kullanılan genel müdahale birçok mantarda etkili olabilir ama özellikle öldürücü zehirli etkiye sahip mantarlarda özel tedavi uygulamak gerekiyor. Bunun için, imkanının varsa, doktora giderken, yenilen mantardan yanınızda bir miktar götürün. Zehirlenmeye sebep olan mantar türünün bilinmesi, hekime zaman kazandırarak tedavide başarı şansını artırmaktadır.”
Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde mantar türlerini ve mantarda bulunan zehir türlerini araştırdıklarını anlatan Kaşık, kendilerine müracaat edilmesi halinde sağlık kuruluşlarına, vatandaşların hangi mantardan zehirlendiğinin tespitiyle ilgili yardımcı olduklarını da belirtti.
haber365