Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi

0
911
Dogal-Alabalik-Uretilmesi-ve-Orman-Ici-Sularin-Baliklandirilmasi-Projesi

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Bulut: “Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi sayesinde orman içi su kaynağı sayısı 25’e çıkarılarak, doğal alabalık üretim çalışmalarına devam edilmektedir”

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi sayesinde orman içi su kaynağı sayısının 25’e çıkarılarak, doğal alabalık üretim çalışmalarına devam edildiğini bildirdi.

Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, bilinçsiz ve aşırı avlanma sonucu nesli tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2005 yılında, Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi başlatıldığını anımsattı.

Proje ile Türkiye’nin kırmızı benekli alabalık türlerinin üretilerek orman içi su kaynaklarında tahrip olan alabalık popülasyonunun optimum düzeye ulaştırılması ve sportif balık avcılığının geliştirilmesinin planlandığını vurgulayan Bulut, şöyle devam etti:

“Proje kapsamında 2006 yılında başta Karadeniz Bölgesi illerinde bulunan orman içi dere ve göllerden anaç balıklar yakalanarak, müdürlüğümüze bağlı Maçka Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonuna getirilerek yavru üretimine başlanmıştır. İstasyonda Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax), Anadolu alabalığı (Salmo trutta macrostigma), dere alabalığı (Salmo trutta fario), Abant alabalığı (Salmo trutta abanticus) ve Aras alabalığı (Salmo trutta caspius) türlerinin üretimi gerçekleştirilmektedir. Bugün itibari ile anaç alınarak üretim yapılan iller arasında Ardahan, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Sakarya, Sinop, Trabzon ve Tunceli bulunmaktadır. Orman içi su kaynağı sayısı da 25’e çıkarılarak, doğal alabalık üretim çalışmalarına devam edilmektedir.”

Bulut, alabalık üretme istasyonundan Mersin’de de bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Mersin Çamlıyayla Bahçe Alabalık İstasyonunda bunlara ilave olarak orta ve batı bölgeleri ile Bolu Abant ve Yedigöller’in doğal alabalıklarından üretim yapmak için Bolu’da Doğal Yavru Alabalık Üretim İstasyonu yapımına başlandı. İnşası devam eden istasyonun bu yıl sonunda tamamlanarak, 2014 yılında üretime başlaması planlanmaktadır. Tabiata daha fazla destek sağlayarak memleketimizin biyolojik çeşitliliğinin artırılabilmesi için alternatif su kaynaklarıyla mevcut istasyonlarımızın desteklenmesi, üretim kapasitelerinin artırılması ve yeni üretim istasyonları kurulması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.”

-On bin alabalık telef oldu

Bulut, ayrıca Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda, anaçların tutulduğu havuzlara inşaat malzemesi karışması sonucu yaklaşık on bin kırmızı benekli alabalığın telef olduğunu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak, balık katliamına neden olan sorumluların cezalandırılması için harekete geçerek, savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını da anımsattı.

haber365

Bir Cevap Yazın