Doğu ve Güneydoğu’da hayvancılık yatırımları teşvik edilecek

0
854
Doğu ve Güneydoğu'da hayvancılık yatırımları teşvik edilecek

Başbakan Binali Yıldırım tarafından önceki gün açıklanan “Milli Tarım Projesi”yle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik hayvancılık yatırımları teşvik edilecek. Proje kapsamında Doğu illerinde mera hayvancılığı bölgeleri oluşturulacak, Güneydoğu’daki illerde koç-teke üretim merkezleri kurulacak. Damızlık merkezleri için yüzde 50, mera merkezleri için yüzde 30 hibe verilecek.

Milli Tarım Projesi’yle bazı illerde özel hayvancılık bölgeleri oluşturulacak. Bu amaçla Tunceli, Bingöl, Erzurum, Malatya, Erzincan, Iğdır, Muş, Bitlis, Kars, Ağrı, Van ve Şırnak’taki meralar, hayvancılık yapmak ve ıslah etmek şartıyla uzun süreli kiraya verilecek. Bu meralarda yapılacak et sığırcılığı için 200 başa kadar düve alımına yüzde 30 hibe sağlanacak. Programlı aşıları yapılmış 4 aylık her buzağı için de 750 TL destek verilecek.

ÜRETİM MERKEZLERİ KURULACAK

Proje kapsamında Erzurum, Ağrı, Iğdır, Van, Hakkâri, Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta damızlık koç-teke üretim merkezleri kurulacak. Bu merkezler, 500 baş kapasiteli olacak. Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa’da da yine 500 baş kapasiteli damızlık düve üretim merkezi oluşturulacak. Diyarbakır, Muş ve Bitlis’te de 250 baş kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri kurulacak. Damızlık üretim merkezlerinde, ahır ve ağıl yapımına, damızlık hayvana ve bu tesislerde kullanılacak alet ve ekipmana, yüzde 50 hibe desteği verilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hastalıklar nedeniyle telef olan hayvan sayısını azaltmak için taşınan hayvanlar için dinlendirme ve kontrol istasyonları şartı getirmişti. Söz konusu istasyonlar ise Afyon, Amasya, Ankara-Polatlı ile Edirne-Kapıkule’de kurulacak.

‘ÜRETİCİ KREDİ KULLANABİLECEK’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılıkta yerli üretimi destekleme modelini hayata geçireceklerini belirterek, “25 ilimizde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri oluşturuyoruz. Yetiştirici bölgelerinde ahır ve ağıl yapımına yüzde 50 hibe vereceğiz. Düve alımına yüzde 30 hibe sağlayacağız. Meraları kiraya veriyoruz. Artık meralar atıl kalmayacak, sürüler otlayacak. 4 ayını doldurmuş ve tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılan buzağılara 750 TL destek vereceğiz. Onlara çocuk gibi bakılsın istiyoruz” ifadesini kullandı. Çelik, projeyle üreticinin damızlık ihtiyaçlarının da kurulacak damızlık merkezlerinden karşılanacağını kaydederken, “Üreticilerimiz buralardan hayvan almak istediklerinde kredi kullanabilecekler” dedi.

Kaynak: GAZETE HABERTÜRK – DENİZ ÇİÇEK

Bir Cevap Yazın