Doğu’da gündem çay-şeker

0
1228
doguda gundem cay seker

Çaykur, en çok çay tüketimin yapıldığı Güneydoğu Anadolu’da kaçakla mücadele için yaklaşık 150 bin haneye 12 ton çay dağıtırken, bölgedeki tanıtımlarını artırdı.

Kent Gıda ise en çok şeker ve çikolatanın yıllık 4.3 kilogram ile Doğu’da tüketildiğini açıkladı.

12 ton çayı ‘kaçak’a karşı bedava dağıttı

KAÇAK çayın çok tüketildiği bölgelerin damak tadına yönelik çay ürettiklerini ancak beğenilmediğini aktaran ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kaçak çayın yoğun olarak tüketildiği tüm illere ulaşmak istediklerini söyledi. Kendi çaylarını o pazarda içirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Bu çaya alışırlarsa en sağlıklı sonucu almış oluruz. Bu konuda bir atak başlattık. Güneydoğu’da, Gaziantep, Diyarbakır’da evlere kadar giderek çaylarımızı veriyoruz ve tanıtım tırımızda tadım yaptırıyoruz. Buralarda bir büyüme de gözlemliyoruz. Yaklaşık 12 ton çay bir aylık süre içinde ikram ettik. 100 gramlık paketler halinde çayımız Diyarbakır’da 50 bin, Gaziantep’te 100 bin haneye dağıtıldı” dedi.

ÇAY İÇİN YENİ YASA

Diğer illerdeki satış rakamları ile bölgedeki satış rakamlarının çok farklı olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, “2-3 kilo kişi başına çay sattığımız illerimiz varken, bahsettiğimiz bölgelerde bu rakamlar 100 gram gibi çok çok aşağı düşüyor. Ancak bu bölgeler yoğun bir şekilde de çay tüketiyor. Türkiye’de belki de en çok çayı o bölgeler tüketiyor. Bu çaylar da bir yerden giriyor” dedi. Kaçak çayın organize suç kapsamına alınıp 5-6 bakanlığın organize olarak etkili bir şekilde takip etmesinin daha iyi sonuç vereceğini söylediklerini belirten Sütlüoğlu, çay ile ilgili bir yasanın hayata geçirilmesi için çalıştıkları bilgisini verdi. Yasanın Tarım Bakanlığı’nın gündeminde olduğunu belirten Sütlüoğlu, “Yeni dönemde meclisin gündemine taşınacak. Sektördeki müstahsili mağdur eden sektördeki dengesizlikleri, sanayicileri mağdur eden hususları giderecek, sektöre de düzen getirecek, kaçak çayla etkin mücadele edilerek önleyecek bir takım mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. buna yönelik çalışmalar var” dedi

SOĞUK ÇAYA YOĞUN TALEP

ÇAYKUR’un geçen ay piyasaya sürdüğü yeni ürünü soğuk çay “didi” hakkında bilgi veren Sütlüoğlu, bu kategorideki ürünlerin yüzde 85’inin 3 büyük şehirde tüketildiğini kendilerinin ise bütün Türkiye’de 85 ilde pazar oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Ürün için beklediklerinin çok ötesinde bir taleple karşılaştıklarını söyleyen Sütlüoğlu, “Üretimimiz talepleri karşılamaya yetmedi. İkinci bir fabrikayı devreye soktuk. Şuanda 2 fabrika ile pazarın taleplerini karşılamaya çalışıyoruz ama sanırım üçüncü bir fabrikayı devreye sokma ihtiyacımız da olacak” dedi. ‘didi’ de 20 milyon adet fiili satışın ve 15 milyon adet de sipariş olduğunu açıklayan Sütlüoğlu, Ürüne, çaylarımızı satamadığımız ya da satmakta zorlandığımız ülkelerden talep de var. Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden yoğun talep var. Özellikle Arap ülkeleri “didi”yi çok talep ediyorlar ama bu ülkelerden çaya çok talep yok” dedi.

Şeker üretiminde yeni model

SIFIR kalorili şeker üretimi konusunda çalışmalara yaptıklarını belirten Sütlüoğlu, ‘stevia’ bitkisinden üretmek istedikleri şekerin, şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen çok daha tatlı olduğunu söyledi. Kullanılan şekerlerden 10-15 misli daha tatlandırıcı özelliği olan bitkinin bir işlemden geçtikten sonra 300- 350 kat gibi tatlandırma özelliğine sahip olabildiğini belirten Sütlüoğlu, bitkinin ana vatanının Arjantin ve Peru olduğunu belirtti.

Şekerin yüzde 30’u Doğu’da tüketiliyor

RAMAZAN bayramının yaklaşmasıyla birlikte şeker ve çikolata pazarı hareketlendi. Yıllık şeker tüketiminin kişi başı ortalama 2.3 kilogram olduğu Türkiye’de en çok şeker yıllık 4.3 kilogram ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tüketiliyor. Mondelez International bünyesinde faaliyet gösteren Kent Gıda’nın, firmanın 1 yılda sattığı şeker ve çikolatayı bayram sürecinde 20 günde sattığını ifade eden Türkiye Pazarlama ve Strateji Direktörü Bahar Uçanlar toplam kategoride çikolatanın pazarın yüzde 65’ini, şekerin ise yüzde 35’ini oluşturduğu söyledi.

500 MİLYONLUK PAZAR

Türkiye’de hediyelik ve ikramlık sektörünün 500 milyon liralık pazar büyüklüğüne ulaştığını söyleyen Uçanlar, bu ürünlerin Türkiye’deki hanelerin yaklaşık yüzde 70’ine girdiğini dile getirdi. Bu kategorideki toplam tüketimin yüzde 30’luk bir kısmının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde gerçekleştiğini söyleyen Uçanlar, İç Anadolu ve Marmara yaklaşık yüzde 22’şer payla bu bölgeleri takip ettiğini belirtti. Uçanlar, “Özellikle Doğu’da şeker ve çikolata satışının çok fazla olduğunu söyleyebilirim. En çok şeker tüketimi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da oluyor” dedi. Hediyelik ve ikramlık şeker pazarının yaklaşık yüzde 70’inin Kent markalı ürünlerden oluştuğunu vurgulayan Uçanlar, “Toplam Kent markalı hediyelik ve ikramlık ürünlerin yıllık satışının büyük bir bölümü bayram öncesindeki birkaç günde gerçekleşiyor. Bunun temel nedeni aile ziyaretlerine odaklı bayramlaşma geleneğimiz” diye konuştu. Türkiye’de ürünleri satın alanların yüzde 86’sının orta ve alt düzeyde olduğunu belirten Uçanlar, “Mondelez, Türkiye’de bir çok şeker ve çikolatanın üreticisi konumunda. Firma, Falım, Milka, First, Olips ve Tofita gibi ürünleri satıyor. Bu ürünlerin 1 yılda ulaştığı satış rakamlarına Kent ile biz bayram dönemlerinde 20 günlük süreç içinde ulaşıyoruz. Bu yüzden bayram alışverişlerinde hediyelik ve ikramlık sektörü olarak lokomotif konumundayız” dedi. Paketli çikolata ve şeker satışlarında bu yıl çift haneli bir büyüme beklediklerini ifade eden Uçanlar, havaların sıcak olması sebebiyle dökme çikolatada tek haneli büyüme olacağını söyledi.

165 ülkede ürünleri var

35 milyar dolarlık cirosuyla dünyanın önde gelen atıştırmalık yiyecekler şirketlerinden Mondelez International’ın Türkiye’deki markaları içinde Kent’in özel bir yere sahip olduğunu belirten Mondelez International Türkiye Genel Müdürü Antoine Collette, Kent Gıda’nın Türkiye’de düzenli olarak ilk 500 ihracatçı arasında yer aldığını, kendi kategorisinin de ihracat liderlerinden olduğunu söyledi. Gebze’de 85 bin metrekarelik fabrikada üretim gerçekleştirdiklerini söyleyen Collette, 80 bin tondan fazla üretim gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

http://www.hurriyet.com.tr/

Bir Cevap Yazın