‘Domuz kabusu’ geri döndü

0
1089
domuz gribi

H1N1 tipi virüsten kaynaklanan domuz gribi hastalığı, H3N2 virüsüyle geri döndü.

domuz gribi

Dünyada 2009 ile 2010 yılları arasında 17 bin kişinin ölümüne neden olan H1N1 virüsünden sonra ABD’yi yeni bir “domuz gribi” tehlikesi sardı. Bu kez söz konusu olan etken, bazı genetik özelliklerini insanda, bazılarını ise domuzlarda rastlanan Influenza virüslerinden alan bir H3N2 alt tipi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, Aralık sonuna kadar Türkiye’de neredeyse hiç rastlanmayan grip virüsünün Ocak’tan itibaren inanılmaz derecede arttığını söyledi.
Virüsün 2009’da olduğu gibi bir pandemiye dönüşme ihtimalinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Selim Badur, “İnsanlar bu gribi daha uzun ve şiddetli geçirecek. Risk grupları aşılarını ihmal etmesin” uyarısında bulundu.

538 KİŞİ TESPİT EDİLDİ

Badur, grip benzeri solunum yolu enfeksiyonlarında yüzde 90 oranında bir artışın olduğunu anlattı. 15 Ocak 2012 tarihi itibariyle Türkiye’de sürveyans ile görevli üç merkezden elde edilen verilere göre 538 Influenza virüsüne rastlandı. İlk olarak 21 Kasım’da Bursa’daki 9 yaşında bir çocukta tespit edildi. Bugün gazetesine konuşan Prof. Badur, diyabet, astım, kalp, böbrek hastaları ile çocuk ve 65 yaş üzeri kişilerden oluşan risk gruplarının mutlaka aşı yaptırması gerektiğine vurgu yaptı. Badur, yaklaşık 12 milyon kişiyi oluşturan risk grubunun sadece 4’te birinin aşı olduğunu söyledi.

TEHLİKEDEN BAHSETMEK İÇİN YETERLİ VERİ YOK
Saptanan virüs türünün H3N2 olduğunu aktaran Prof. Badur, “H1N1 domuz gribine benzese de buna domuz gribi demek için henüz erken. 2009’da olduğu gibi bir pandemiye de dönüşebilir ya da sıradan mevsimsel grip olarak da seyredebilir. O bakımdan şu anda ‘yeni bir domuz gribi’ tehlikesinde bahsetmek için elimizde yeterli veri yok” dedi.

UZUN VE ŞİDDDETLİ GEÇECEK
2007’den beri de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından referans gösterilen İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ulusal Grip Referans Laboratuvarı sorumlusu olan Prof. Dr. Selim Badur, H3N2 virüsünün özellik olarak ağır bir tablo gösterdiğini ve insanların gribi daha uzun ve şiddetli geçireceğini sözlerine ekledi. Buna rağmen henüz bir ölüm vakasının belirtilmediğini ifade eden Badur özellikle risk grupları için aşı uyarısında bulundu.

Bir Cevap Yazın