Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu ile Ordu TSO Başkanı Servet Şahin, bölgedeki fındık üreticilerinin zirai don nedeni ile zararda olduklarına dikkati çekerek, 2014 ürünü fındığın afet kapsamına alınmasını ya da dondan etkilenen bahçelere dönük bu yılki Alan Bazlı Gelir Desteğinin 170 lira yerine 250 lira olarak çiftçilere ödenmesini istedi.
Şahin ile Çakırmelikoğlu, Giresun’daki bir restoranda basın toplantısı düzenledi.
Çakırmelikoğlu, 30-31 Mart tarihlerinde Giresun ve Ordu başta olmak üzere bölgedeki illerde etkili olan kar yağışı sonrası fındık bahçelerinde zirai don yaşandığını ve üründe ciddi hasar oluştuğunu hatırlattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile ziraat odaları başta olmak üzere ilgili kurumların ilk yaptıkları tespitler sonucu 2014 ürünü fındıkta orta ve yüksek kesimlerde yüzde 100’e varan, 100 ile 250 rakımlı bölgelerde ise yüzde 70’e varan hasarların yaşanacağının tahmin edildiğini belirten Çakırmelikoğlu, fındık üreticilerine ya afet ya da Alan Bazlı Gelir Desteği kapsamında telafi edici desteklerin sağlanması gerektiğini söyledi.
Bölgedeki fındık üreticilerinin mağduriyetinin önlenmesi için isteklerini sıralayan Çakırmelikoğlu, şunları dile getirdi:
“Bu yıl sona eren Alan Bazlı Gelir Desteği, Ordu, Giresun, Trabzon bölgelerinde devam ettirilmeli ve desteğe tarım sigortası şartı getirilmeli. 2014 yılında 170 lira olarak belirlenen Alan Bazlı Gelir Desteğinin afet gerekçesiyle bu yıla özel, don mağduru olan bahçelere dönük olmak kaydıyla, 250 lira üzerinden verilmesi veya bölge afet kapsamına alınarak mağduriyet giderilmelidir. Üründe yaşanan afet nedeniyle, 2014 yılı çiftçi ve bölge esnaf borçları en az bir sene ertelenmeli, doğal afet dolayısıyla bölgede yaşanacak ekonomik daralmanın önüne geçilebilmesi için KOBİ’lere KOSGEB’den faizsiz kredi desteği sağlanmalı.”
Arz sorunu nedeniyle yaşanan fiyat artışı ile zor durumda kalan fındık imalat sektörüne uzun vadeli ve düşük faizli krediler sağlanması gerektiğine dikkati çeken Çakırmelikoğlu, “Fındıkta lisanslı depoculuk çalışmaları desteklenmeli, Hazine ile TOBB’un bu alandaki destekleri tüm bölgeye yayılmalıdır. Bu tedbirlerin alınması halinde, her iki ilin 2014-2015 yılları ekonomik ve sosyal faaliyetlerinde önemli bir daralma yaşanacağı endişesi ortadan kaldırılmış olacaktır” dedi.
Ordu TSO Başkanı Şahin
Servet Şahin de bölge üreticisinin bu tür doğal felaketler karşısında mağduriyetlerini asgariye çekebilecek kalıcı tedbirler planlanmasını istedi.
Şahin, “Öncelikle bahçelerin sigortalanma uygulaması ile destekleme politikasının birbirini tamamlayıcı hale getirilmesi stratejisi esas alınmalıdır. Bu açıdan orta ve uzun vadeli uygulanması gereken politikalar tespit edilirken şu ana kriterlere dikkat edilmelidir” diyerek, şunları kaydetti:
“Ekonomik yapısı fındık geliri ile direkt bağlantılı Ordu bölgesinde 110 bin, Giresun bölgesinde ise 76 bin çiftçi bu üründen elde edilecek gelirle ticari, sosyal yaşamlarını ikame ettirmekte. Devamında ise bölgede yaşayan 1 milyonu aşkın vatandaş bu afetin olumsuz sonuçlarından etkilenecektir. Ülkemize yıllık 2 milyar dolar civarında ihracat girdisi sağlayan fındıkta yaşanan bu mağduriyet, devletimizin desteklemeleri ile bir nebze olsun giderilebilir.
Bölgenin sosyo-ekonomik yapısı dikkate alındığında, üretici mağduriyeti kadar yaşanan talep daralması ile bölge iş dünyası, tacir ve esnafının da direkt zarar göreceği bir gerçektir. Bu bakımdan çiftçinin desteklenmesi öncelikli olmak kaydı ile bölge esnafının da mevcut ticari kredilerinin ertelenmesi, KOSGEB başta olmak üzere Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu gibi aracı kuruluşlar vasıtasıyla düşük faizli kredi ya da hibe programlarının devreye girmesi gündeme alınmalıdır.”
haber365