DSİ Tarım Bakanlığı’na bağlanıyor

0
1321
DSİ Tarım Bakanlığı'na bağlanıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik’ten önemli açıklamalar: DSİ bakanlık bünyesine katılıyor. Şeker Kurumu kapatılacak. Patlamayan gübre üreteceğiz. Jokey Kulübü Varlık Fonu’na devredilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dünya Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım’ın sorularını yanıtlayan Çelik, DSİ’nin Tarım Bakanlığı’na bağlanacağını, organik üretime destek verileceğini, patlamayan gübre için çalışmaları anlattı. İşte Dünya’daki o röportajdan bazı bölümler:

DSİ, TARIM BAKANLIĞINA BAĞLANIYOR

“Kuraklık, küresel iklim değişikliği dünyayı tehdit ediyor. Dolayısıyla toprak su ilişkisinin çok iyi kurulması gerekiyor. Her ikisi de çok değerli. Verimli ve doğru kullanmak gerekiyor. Toprak konusunda çalışıyoruz ama su bizim bünyemizde değil. Bunun yarattığı önemli sorunlar var. Bakanlık arazi toplulaştırması yapıyor. Çok önemli toplulaştırmalar yapılmış. Toplamda 5 milyon hektar. Fakat, toplulaştırma yapılan yerlerin önemli bir bölümünde su yok. Devlet Su İşleri tarımsal sulama için çalışıyor, su getiriyor. Suyun geldiği yerde toplulaştırma yapılmamış. Su ile arazi toplulaştırması çakışmıyor. Buna müdahale ederek, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ile görüştük. Kalkınma Bakanlığımızla çalıştık ve 14 Ocak’ta sonuçlandırdık. Devlet Su İşleri’ni bakanlığımız bünyesine alıyoruz. Arazi toplulaştırması, tarımsal sulama yatırımları bakanlığımız tarafından koordineli yapılacak. Toprak ve su verimli kullanılacak.”

ŞEKER KURUMU KAPATILACAK

“Şeker Kurumu’nu kapatıyoruz. Biz havza modeli ile hangi havza da hangi ürün daha verimli ise bunu destekleyelim diyoruz. Şeker pancarı ekim kotasını başka bir kurum belirleyecek. Böyle şey olur mu? Havza modelinin ruhuna aykırı. Doğru değil. Üretim konusunda bizim karar vermemiz doğru olanı.”

YERLİ TOHUM VE DAMIZLIK

“Tohumculukta özellikle sebze tohumunda sıkıntılarımız var. Esas mesele hayvancılıkta olduğu gibi tohumda da anaç konusunda sıkıntı var. Sebzede yüzde 60-70 oranında dışa bağımlıyız. Bunun için 90 milyon dolarlık ithalat yapılıyor. Bunu çözmemiz gerekiyor. Bunun için Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü asli görevini yapacak. Tohum ve damızlık üretecek.”

ORGANİK TARIM

“Organik mikrobiyal gübreler konusunda çalışmalar var. Bu çalışmalar sürüyor. Ne kadar olur olmaz bakacağız. Ama biz bilim insanlarımızla bir araya geldik. Organik tarım konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Belli alanları organik tarım alanı ilan edeceğiz. Bu yılın ortalarında bu alanlar büyük oranda belli olacak. İlk etapta 5-6 il bu kapsamda olacak. Tunceli, Rize, Artvin, Bayburt gibi henüz netleşmese de üzerinde çalıştığımız iller var. Bu çalışma sürerken ilk olarak çayda 200 bin dekarlık bir alanı organik çay üretim alanı olarak belirledik. Bu alanda sadece organik gübre kullanılacak. Toplam çay üretim alanı 800 bin dekar. Organik gübre kullanımı bu alana yayılacak. Daha sonra başka ürünlerde bunu uygulayacağız. Amacımız topraklarımızı, yeraltı sularımızı, çevreyi koruyacak organik gübre kullanımını yaygınlaştırmak. Nitratlı gübreler konusunda ise, biliyorsunuz yüzde 33 azot içeren Amonyum nitratlı gübreleri tamamen yasakladık. Bunlar tarımda kullanılmayacak. Fakat, yüzde 21 ve 26 azot içerikli gübrelere mecburuz.”

PATLAMAYAN GÜBRE

“Patlamayan gübre üretimi konusunda Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Gübre Takip Sistemi kapsamında nitratlı gübreler kullanılmasına izin verdik. Burada denetimi sadece bakanlık personeli yapmayacak. Bu konuda bir seferberlik olacak. Tarım Kredi, Pankobirlik, muhtarlar denetimin içinde olacak. Gübre kullanımı teknik takiple yapılacak. Alınan gübrenin tarlada kullanıldığına dair bir teknik takip olacak.”

JOKEY KULÜBÜ VARLIK FONU’NA DEVREDİLECEK

“Biz bakanlığı fonksiyonel hale getiriyoruz. Hizmet odaklı bir yapı olacak. Jokey Kulübü’nü 2018’de Varlık Fonu’na devredeceğiz. Şekerde olduğu gibi tütün konusunda da Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu kapatılarak yine bizim bünyemizde bir daire başkanlığı olarak daha fonksiyonel çalışacak. Üretim konusunda kararları bakanlığımız verecek. Havza modeli bunu gerektiriyor. Çok başlılık olmayacak.

TOPRAK SU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Bir başka düzenleme Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nde olacak. Bu genel müdürlük öyle bir noktaya gelmiş ki ne ararsanız içine atılmış. Bünyesinde 30’a yakın daire başkanlığı, farklı birim var. Hantal bir yapı oluşmuş. Biz şimdi toprak ve su konusunu ayrı bir genel müdürlük olarak kuracağız. Adı, Toprak Su Genel Müdürlüğü olabilir. Geçmişte vardı. Belki desteklemeyi de bununla birlikte ele alarak daha etkin bir şekilde çalışacak. Bizim toprak ve su meselesini çözmemiz gerekiyor.”

Kaynak: borsagundem.com

Bir Cevap Yazın