Dünyada ilk: ‘yüzen çiftlikler’ Hollanda’da kuruluyor

0
1071
Dünyanın ilk: 'yüzen çiftlikler' Hollanda'da kuruluyor

Hollanda denince ilk akla gelen görüntüler olan yel değirmenleri ve meralarda otlayan ineklere, kanal ve nehirler üzerinde yüzen çiftlikler de eklenecek.

Giderek artan nüfus ve büyük kentlerde tarım alanlarının hızla daralması nedeniyle Hollanda, su üzerinde yüzen çiftlikler kurmaya hazırlanıyor.

Dünyanın ilk yüzen süt ürünleri çiftliğinin yapımına, ülkenin ikinci büyük kenti Rotterdam’daki Merwehaven’da kısa süre içinde başlanıyor.

Dünyanın ilk: 'yüzen çiftlikler' Hollanda'da kuruluyor

Beladon adlı şirket tarafından geliştirilen ve AgriFood adlı kuruluşla birlikte hayata geçirilen proje kapsamında iki ayrı yüzen çiftlik inşa edilecek.

Floating Farm adı verilen çiftliklerden birinde 40 inek yer alacak. Diğer çiftlikte ise, 6 bin adet tavuk yetiştirilecek.

Dünyanın ilk: 'yüzen çiftlikler' Hollanda'da kuruluyor

Yaklaşık 2 milyon euroya malolması beklenen yüzen çiftlikler, önce Rotterdam’a ardından da Den Bosch kentinde kurulacak.

Projenin yaratıcılarından olan Peter van Wingerden, Den Bosch kentinde farklı bir şeyler deneyebileceklerini belirterek, Rotterdam’la birlikte bu kentin pilot bölgeler olacağını söylüyor.

Dünyanın ilk: 'yüzen çiftlikler' Hollanda'da kuruluyor

Van Wingerden’e göre yüzen çiftlik fikri bir bilim kurgu değil, geleceğe yönelik mantıklı bir adım. Beladon ve AgriFood, projeyi daha geliştirebilmek için yüz bin euroluk kaynak ayırdı.

Çok sayıda kuruluşun destek verdiği proje, su açısından zengin olan ülkede hızla artan nüfus ve giderek daralan tarım alanları konusunda önemli bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

BAŞARININ (Yüzen Çiftliğin) ARDINDA YATAN GERÇEKLER

Denizinin ve kara alanlarının her santimetrekaresini en verimli şekilde değerlendirme gayreti içindeki Hollanda’nın tarım alanları, Türkiye yüzölçümünün yedide biri kadar.

Buna rağmen gerçekleştirdiği ihracatla bir dünya devi olan Hollanda’nın tarımdaki başarısının ardında verimli üretim modeli, Ar-Ge, kooperatifleşme, pazarlama, piyasa denetimi gibi faktörler yatıyor.

Yapılan bir araştırmada ortaya şu sonuçlar çıkıyor:

1) Hollanda, ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük tarımsal ürün ihracatçısı durumunda. ABD ve İspanya ile birlikte de dünyanın üç önde gelen sebze ve meyve üreticisinden biri.

2) Hollanda, on yıllardır ve sürekli olarak, tarımsal üretim zincirlerinin yenilenmesine yatırım yaparak uluslararası rakiplerinin üzerinde liderliğini sürdürmeyi başardı.

3) Hollanda, dünyanın tarım alanındaki en başarılı eğitim kurumu olan Wageningen Üniversite’sine ev sahipliği yapıyor.

4) Eğitim, araştırma ve nitelikli iş gücünün yüksekliği nedeniyle dünyanın yeme-içme sektöründe önde gelen 40 şirketinden 12’sinin Ar-Ge merkezi Hollanda’da bulunuyor.

5) Hollanda, tarım-gıda ürünlerinin işlenmesi için makineler, robotik yumuşak meyve toplayıcıları, otomatik et ayırıcıları gibi yüksek düzeyde otomasyona sahip.

6) Hollanda, sadece bunların üretimini ve satışını gerçekleştirmiyor. Özellikle, “tarımsal işleme” konudaki bilgisini (know-how) de danışmanlık firmaları aracılığıyla satıyor.

7) Tarımsal üretim denilince, bu kapsama çiçek üretimi de giriyor. Hollanda, şu anda dünyanın en büyük çiçek üretici ülkesi konumunda. Bu arada Hollanda ile ünlenen lalenin ana vatanının Türkiye olduğunu da hatırlatalım.

8) Başarının ardında yatan en önemli nedenlerden biri de ticaret deneyimi. Hollandalılar 16. yüzyıldan beri deniz ticaretinde dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri.

9) Tarımsal bilgi zenginliği, verimli topraklar, yoğun tarım, üretimin kalitesi ve ticaret uzmanlığı sayesinde Hollanda’nın tarım-gıda ürünleri tüm dünyaya ihraç ediliyor.

Bir Cevap Yazın