Dünyadaki 5 muhteşem örnek ile yeşil mimari; sanırım dünyada yeşil alanları sevmeyen yoktur. Kentsel bahçelerin, ormanlık alanların ve parkların sağlık açısından ne kadar önemli olduğu, depresyonu azalttığı ve refahı arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum, aynı zamanda bu yeşil alanlar çevreyi korumak için de çok değerlidir.
Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun % 68’inin 2050 yılına kadar şehirlerde ve yaşayacağını öngördüğü için, tüm dünyada kent bahçeleri ve dikey çiftlikler ortaya çıkmaya başladı. Paris’te kentsel ormanların inşa edilmesi, Singapur gıda kriziyle başa çıkmak için gökdelen çiftlikleri ve laboratuvarda yetiştirilen karidesler artık dünya da trend olmaya başladı.
Yeşil mimari söz konusu olduğunda, sonuçlar gerçekten çarpıcı. İster apartman bloğu, ister yeşil ofisler, restoranlar veya kırsal evler olsun, bir binayı sürdürülebilir şekilde uygulanabilir kılan, yapının çevresel etkilerini en aza indirgemek için büyük bir çabadır. Bu, bölgenin biyolojik çeşitliliğini korumayı amaçlayan, enerji verimliliği, çevre dostu malzemeler kullanımı ve doğanın çevresi bilinciyle olabilir.
Tamamen estetik bir bakış açısıyla bile, yeşil mimari dikkat edilmesi gereken bir manzara.
İşte dünyanın dört bir yanından beş olağanüstü sürdürülebilir yeşil mimari
1. Mimar Chris Precht, ahşaptan yapılmış ve cömert balkonlardan filizlenen bitki ve ağaçlarla süslü duvarları birleştiren, önerilen bir konut bloğu olan Toronto Tree Tower‘ı tasarladı. Almanya kassel kenti yakınlarında tamamen kendi kendine yetebilen bir bina.
2. Mimarlık firması WOHA, 1994 yılında Wong Mun Summ ve Richard Hassell tarafından kurulan Singapur merkezli bir uygulamadır. Singapur’daki Park Royal Hotel Pickering gibi eğimli yüksek bahçelere sahip, havuzları yansıtan, dünyaca ünlü yeşil binalar inşa etmişlerdir.
3. Romanya’nın Bükreş kentinde bulunan Stefan Mantu, “Off The Grid Office” için “doğa ile sürekli bağlanma ihtiyacımızı göstermek için” bir fikir tasarladı, kendi sözleriyle söylüyor. Dış İç Mekan olarak bilinir – taşınmayı çok isteriz!
4. PAZ Arquitectura, 8.040 metrekarelik bir alana yayılan ve geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış, ağaçların etrafında inşa edilmiş ısı itici beton temeli kullanan, Santa Rosalía, Guatemala’da Corallo Evi projesini yarattı. Mimar, bölgedeki mevcut ağaçların yaşam alanı ile etkileşime girmesini istedi.
5. X-architecture, Londra ve Tiflis’te ofisleri bulunan İngiliz disiplinler arası bir firmadır. Gürcistan’ın Shilda adında Kakheti’de olağanüstü bir şaraphane kurdular. Form ‘bölgenin çevresel faktörlerine ve şarabın niteliklerine verilen cevap’ olarak kabul edilir. Bina kelimenin tam anlamıyla üzüm bağlarının peyzajı içine gömülmüş durumda ve bu da kuş bakışı görünüme kavuştu. Dahası, toprağın ısıl kütlesi, binanın soğutulmasını optimize etmek için kullanılır ve cephenin çoğu, doğrudan güneş enerjisi kazancını önlemek ve enerji israfını azaltmak için kuzeye bakmaktadır. Tek kelimeyle favorim.
Kaynak: Popüler Tarım | Bilim Haberleri