Dünyadaki ilk organik ülke olmayı hedefliyor

1
1105
buton-organikuke

”Dünyadaki tek organik ülke olma  ve bu düşünce yolunda çalışmalar yapmaları takdire şayan doğrusu”

“Gayri Safi Milli Mutluluk” Ölçen Organik Ülke, Butan

Güney Asya ülkesi Butan’da “Gayrisafi Milli Mutluluk Programı”nın bir parçası olarak, hükümet ve muhalefet, kimyasal gübre ve ilaçların kullanımını tamamen durdurmak için birlikte çalışıyor.

Tarım ve Orman Bakanı Lyonpo Yeshey Dorji ve eski Tarım ve Orman Bakanı, şu anki muhalefet partisi lideri Pema Gyamtsho’nun açıklamalarına göre, ülkeyi kimyasal gübrelerden ve zirai ilaçlardan kurtarmak için ortak bir kararlılık var. (Butan Tarım Bakanı Lyonpo Yeshey Dorji’yi 13-15 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek 18. Dünya Organik Kongresi’nde dinleyebilirsiniz: (www.owc2014.org).

Her iki siyasetçi de birkaç mahsulü etkileyen hastalık ve haşere sorununa doğal çözüm bulunduğunda, hedefe kısa sürede ulaşacaklarına inanıyor. Bu çözüm yollarını geliştirmek için, Butan, dünyanın birçok yerinden organik tarım uzmanlarını yakın zamanda bir araya getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Dorji, yeni hükümetin, eski hükümetten devraldığı organik tarıma olan bağlılığı devam ettirdiğini ancak kimyasal ihtiyaçları yok etmenin ancak gönüllülük esası ile olacağını belirtiyor. “Çiftçiler ilk kez kimyasal kullandığında çok heyecanlanıyor çünkü daha az iş yaparak daha çok verim alıyorlar” diyor. “Ama belli bir zaman geçince onlar da olumsuz etkilerini görmeye başlıyorlar” diye ekliyor:

“Birçok çiftçi toprağın ve suyun verimliliğinin zarar gördüğünü, eğer her yıl daha fazla koymazlarsa, daha önce aldıkları verimi alamadıklarını görüyorlar.”

Gyamtsho’ya göre organik strateji adım adım uygulanması gereken bir yaklaşım olmalı ve bölgesel olarak, ürün bazlı gelişmeli. Yeni metodlarla hastalıkların önlenmesi çok önemli.

Nedir bu Gayri Safi Milli Mutluluk Programı?

Butan, ülkelerinin gelişmişliğini, diğer tüm ülkelerde olduğu gibi milli gelir ya da milli hasıla endeksleriyle değil, Milli Mutluluk Endeksi’yle ölçüyor. Butan’lılara göre en­deksle ölçülen “mutluluk”, dışsal şartlara bağlı geçici bir ruh hali değil. Gayri Safi Milli Mutluluk, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına, iyi bir yönetime, çevrenin ve kültürel değerlerin korunmasına dayandırılmış bir kavram. Mutluluksa, dünyayla tam uyum ve bağlantı içinde olma duygusu. Gerçek başarı, modern dünya ve özellikle kalkınma için uygulanan ekonomik modellerin dayattığı, herşeye yabancılaşma duygusu değil, mutlu olabilmek. Butan’lılar, insanların deli gibi çalışarak tüketime teşvik edilmesinin, buna karşın milli gelirlerinin artmasının insanları mutsuz ettiği sonucuna varmış.

Bu ilkeyle değerlerini belirleyen Butan’lılar, bunu gös­tergeler olarak ölçülebilir hale ge­tirmiş ve endekse dönüştürmüşler. Gayrisafi Milli Mutluluk Endeksi’nin 9 ana, 72 alt göstergesi var; Yaşama Standartları, Sağlık, Eğitim, Kül­tür, Ekolojik Bütünlük, Toplulu­ğun Canlılığı, Zamanın Kullanımı, İyi Yönetişim, Ruhsal İyilik Hali.

Bu alanlarda devletin performansı özel bir hesaplama sistemiyle hesaplanıp, endeks haline getiriliyor.Hükümet, çıkan sonuçlarla ilgili parlamentoya hesap vermekle yükümlü.Üretim ve mali kaynakları hesaba katan GSMH sistemini ise dikkate almıyorlar.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

1 Yorum

Bir Cevap Yazın