Yalova’da, “dünyanın en büyük geofit bahçesi” olacağı bildirilen tesisin kurulması amacıyla yüklenici firmaya yer teslimi törenle gerçekleştirildi.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünce ihale edilen “Türkiye Geofit Bahçesi”nin yer teslim töreni, enstitüde yapıldı.
Törende konuşan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, enstitünün, kentin önemli bir değeri olduğunu belirterek, projenin, Yalova’ya gelen turistlerin gezebileceği bir mekan oluşturması konusunda da katkı sağlayacağını bildirdi.
Enstitü Müdürü Yılmaz Boz ise projenin adının anılmasının bile heyecan uyandırdığını söyledi.
Uzun bir uğraş sonucu projenin hayata geçirilmeye başlanacağını ifade eden Boz, şöyle konuştu:
“Aslında bu bir sera inşası değil. Buradaki bitkilerin yaşatılması ve insanlığa sunulmasının bir bedeli yoktur. Bu proje sadece bizim kurumun, ülkemizin değil, dünyanın beklemiş olduğu bir çalışma. Süs bitkileri, sebzecilik ve ilaç ham maddesi kaynağı olarak diyebileceğimiz birçok bitki türünü burada bulma şansımız var. Proje, Türkiye’de ilk. Bu, Yalova’yı Türkiye’ye değil dünyaya açacaktır. Bu, Genel Müdürlüğümüz ve Bakanlığımız tarafından takdirle karşılanan bir proje oldu. Bir de bunun temel atması nasip olacak. Faaliyete geçmesi çok önemli. Bir yıl sonra dünyanın dört bir yanından bilim adamlarını burada göreceğiz. Hem bilime hem de sağlığa hizmet edecek her yönüyle dört dörtlük bir proje.”
– “Elimizdeki 950 türün 450’si endemik”
Enstitünün Süs Bitkileri Bölümünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Kaya ise geofitin, “soğanlı, rizomlu ve yumrulu bitki” olarak tanımlandığını dile getirdi.
İsveç’teki Linnaeus Botanik Bahçesi’ni 2009 yılında gezdiğini anımsatan Kaya, “Orada ılıman iklim geofitlerinden 400 tür var. ‘Dünyanın en zengin geofit bahçesiyiz’ diye bize orayı tanıttılar. Bu geofitlerin yüzde 70’i Türkiye adresliydi. Bu fikir orada doğdu. ‘Yüzde 70’i Türkiye’den götürülen bitkilerden bu yapılıyorsa bunu hayli hayli yaparız’ dedik ve böyle bir proje geliştirdik” ifadesini kullandı.
Kaya, projeyi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle yürüttükleri bilgisini vererek, Türkiye Geofit Bahçesi’nde zengin bitki çeşitliliği olacağına dikkati çekti.
Ellerinde Türkiye florası kökenli 950 tür bulunduğunu vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:
“Dünyanın en büyük geofit bahçesinde 400 tür vardı. Türkiye florası kökenli 950 türün yanı sıra yabancı kökenli 250 tür temin ettik. Koleksiyonumuzda bin 200 tür var. Ilıman İklim Kuşağı’nın en zengin koleksiyonuna sahibiz. Bu bizim için övünç kaynağı olmasının ötesinde burası aynı zamanda turizm merkezi olacak. Elimizdeki 950 türün 450’si endemik. Bunlar dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunlar için turlar düzenleniyor. Amerika’dan bile turlar yapılıyor. İnsanlar bu bitkileri görmek ve fotoğrafını çekmek için gelecek. Bu endemik türlerin yarısından çoğunun dünyada fotoğrafı bile yok. Böyle bir şeyi duyan bütün botanikçiler, bilim adamları buraya gelecek. Bunların tıbbi özelliği devar. Burada ilaç geliştirmeyi de planlıyoruz.”
Bitkilerin ıslahı ve çeşitlendirme çalışmalarını da yürüttüklerini ve doğal kaynaklı süs bitkisi çeşidinin üretim hakkını geçen mayıs ayında 10 yıllığına sattıklarını bildiren Kaya, Türkiye Geofit Bahçesi’nin, 3 bin ila 4 bin arasında rakımların havasına sahip bir yapıda olacağını sözlerine ekledi.
Boz ile yüklenici firma yetkilisi Kenan Gülsüm’ün, yer teslim protokolünü imzalamasıyla sona eren törene, Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selim Karahan, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Termal ilçesi Belediye Başkanı İsmail Atik ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan katıldı.
Kaynak: Haberler.com