Dünyanın En Büyük Sulama Projesi Ceylanpınarda Gerçekleşti

0
1054
Dünyanın En Büyük Sulama Projesi Ceylanpınarda Gerçekleşti

TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın, ekonomide ve toplumsal yaşamda kalitenin, verimliliğin, rekabet gücünün artırılması, bilgi toplumuna dönüşümün gerçekleştirilmesine destek amacıyla verdiği “eTR Ödülleri” için TBMM’de tören düzenlendi. Törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TİGEM Ceylanpınar’da dünyada bir sahadaki en geniş alanda yapılan, en modern ve en yüksek teknolojinin kullanıldığı modern sulama sistemi kurduklarını belirtti.
Törende, dünyanın en büyük tek parça tarım işletmelerinden biri olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde gerçekleştirdiği “Ceylanpınar Sulama Projesi” ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, eTR (e-Türkiye) Jüri Özel ödülünü aldı. Ödülü, TİGEM Yönetim Kurulu adına TİGEM Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Halis BİLDEN, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem YILMAZ ve TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk ECZACIBAŞI’ndan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi EKER Meclis Başkanı Cemil ÇİÇEK, ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM’ın huzurlarında aldı.

Ödül töreni dolayısıyla konuşan Bakan Eker, “bir musibet bin nasihattan evladır” sözüne işaret etti. Eker, 2007’de son 60 yılın en şiddetli kuraklık dönemini yaşadıklarını anımsatarak, “O yıl Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde 50 bin hektar araziyi sürdük, tohum ektik, gübreledik ancak hiç yağış almadığımız için üzülerek, hüzünle sırtımızı dönüp gittik” dedi.

Bakan Eker, Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde 110 bin hektar arazinin bir daha böyle felaketle karşı karşıya kalmaması için üretecekleri çözümleri düşündüklerini anlattı. Eker, jeolojik etütler yaptıklarını, Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nin bulunduğu arazinin altında yüzlerce metre derinde çok büyük su kaynakları tespit ettiklerini söyledi. Eker, burada, dünyada bir sahadaki en geniş alanda yapılan, en modern ve en yüksek teknolojinin kullanıldığı modern sulama sistemi kurduklarını belirterek, 500 bin dönüm arazinin, bu projeyle sulamaya açtıklarını vurguladı. Kurdukları sistemle, bitkinin üzerine yarım, bir metre mesafeden yağmur yağdırıldığını ifade eden Eker, bunun bilgisayar kontrollü olduğunu kaydetti. Eker, “Burada ileri teknoloji, bilişim teknolojisi, toprağın muhafazası, erozyona, tuzlanmaya karşı önlemler var. İki yılda bir ürün alıyorduk, iki yılda bir ekiyorduk, dekar başına 200-250 kilogram kadar, hektara 2-2,5 ton kadar ürün alabiliyorduk. Şimdi her yıl ekiyoruz ve dekar başına şu anda 500- 600 kilogram, hektar başında 5-6 ton hububat alıyoruz. Nadas yok, her yıl ekebiliyoruz” diye konuştu.

Bakan Eker, 21. yüzyıl için gelecek bilimcilerin, gıda, enerji ve suyu, üç mücadele alanı olarak nitelendirdiklerini belirtti. Eker, dünyada kullanılan suyun yüzde 75’inin gıda amaçlı tarım için olduğu göz önünde bulundurulduğunda, mücadele alanının enerji, gıda ve tarım olduğunu söyedi.

Bakan Eker, şöyle devam etti: “1960’lı yılların sonundan başlayıp 1980’li yılların sonuna kadar, yer altı sulamalarıyla Harran’da yapılan hatalı sulama uygulamalarıyla 50 bin hektar arazi tuzlanma sorunuyla karşı karşıya kaldı, çoraklaştı. Biz onun için ayrı bir proje yaptık. Bunun bir kısmını kurtardık, diğerini de kurtarıyoruz, 2014 sonuna kadar orası bitecek. Geçmişte hatalı uygulamalar nedeniyle çoraklaşmış 50 bin hektar araziyi de tekrar kazandırıyoruz. Bu iki projeyle ilgili Guinnes Rekorlar Kitabı’na başvurduk. Ceylanpınar ile ilgili dünyanın büyük alandaki, en modern ve en büyük sulama projesi olması nedeniyle başvurduk. Dünyada bunun kadar modern ve büyük, etkin kaynak kullanımının sağlandığı bir başka proje yok. Diğer Harran bölgesinde yaptığımız drenaj çalışmasında, yer altına on binlerce kilometre drenaj için süzgeç görevi gören borular döşedik. Toprağın tuzlarını çekip götürecek ve toprağı yıkayarak tekrar organik kabiliyetini artıracak proje.” dedi.​

Bir Cevap Yazın