Dünyanın erkenci kayısını üreten Mut, 20 bin ton ihracat yapacak

0
1008
Dünyanın erkenci kayısını üreten Mut, 20 bin ton ihracat yapacak

MERSİN (CİHAN)- Türkiye’nin turfanda can eriği ve kayısı üretim merkezi olan Mersin’in Mut ilçesinde çiftçi ürünün iyi para etmesinden dolayı memnun.

Dünyanın önde gelen gelen erkenci kayısı üretim merkezleri olan İspanya, Fransa ve İtalya’dan yaklaşık bir ay önce ürünü uluslararası piyasaya gönderen Mut’tan, bu yıl 20 bin ton kayısı ihracatı yapılması bekleniyor. Kayısı ile birlikte can eriği de üreten ilçeden iç piyasaya şimdiye kadar 10 bin ton erik satışı gerçekleşti.

Mersin Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, Türkiye’nin toplam erkenci sofralık kayısı ihracatının 35 milyon doları bulduğunu, bu rakamın ise yüzde 60’ını ise Mut’un gerçekleştirdiğini söyledi. Abaş, Mut ilçesinde geçen yıl 80 bin ton sofralık kayısı üretildiğini, bu rakamın 11 bin tonunun ihraç edildiğini belirterek, bunun para olarak karşılığının 21 milyon doları bulduğunu vurguladı.

İlçede bu yıl 55 bin 240 dekar alanda erkenci kayısı üretiminin yapıldığını, beklenen hasat miktarının ise 76 bin civarında olduğunu anlatan İlçe Müdürü Osman Levent Abaş şöyle konuştu: ” 2003 yılında yaklaşık 3 bin ton kayısı üretimi yapıldı. 2012 yılında ihraç edilen kayısı 11 bin tona yükseldi. 3,5 milyon dolar olan ihracat ise,21 milyona yükseldi. 2013 yılında beklenen rekolte 76 bin ton. Bu rekoltenin tahminen 20 bin tonunun ihraç edilmesi bekleniyor. Yapılan ihracat rakamı da yaklaşık 30 milyon doları bulabilir. Geri kalan 56 bin ton sofralık erkenci kayısı ise iç piyasada tüketilir.” dedi.

Dünyadaki sofralık turfanda kayısı üretim merkezlerinin İspanya, Fransa ve İtalya’da en erken hasatın haziran ayında başladığını belirten Abaş,” İlçemizde ise hasat mayıs ayının başında yapılıyor. Türkiye’de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut’ta yetiştiriliyor. Üretilen kayısı ve can eriği ihraç edildiği gibi, iç piyasada da satışı hızlı oluyor. Mut kayısısının aroması, yüksek albenisi ve tat bakımından diğer coğrafi bölgelere göre daha farklılık arz ediyor. ”diye konuştu.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, ilçenin Türkiye’nin en erkenci turfanda kayısı ve can erik üretimi merkezi olduğunu belirterek, bu yıl can eriği üretimi altın yılını yaşadığını söyledi.
Üretimin her yıl artığını vurgulayan Acar,” Mut çiftçisinin genelde geçim kaynağı kayısı, can eriği, badem, incir, nar ve zeytin. Bunlar arasında en önemli geçim kaynağı ise kayısı. Mut kayısısı Akdeniz Bölgesi’nin en kaliteli kayısısı olduğundan çok tercih ediliyor. Şu an örtü altı kayısı üretimi başladı. Açık kayısı ise, Mayıs ayının ilk haftasında hasata başlanır. Üretilen meyvelerin kalite oranı da çok yüksek olduğundan dolayı satışı kolay.” dedi.

Nisan ayında can eriğinin hasatının on gün önce başlandığını belirten Acar,”Sebze hali sezonu bundan dolayı 10 gün önce açtı. Hal Nisan’da açılır, Temmuz ayının 15′ ine kadar açık kalır. Bu üç aylık zaman diliminde üretilen meyvelerimizi iç piyasa ve dış piyasaya pazarlamasını yapıyoruz. Bu yıl toplam 36 bin ton erik hasadı bekleniyor. Bugüne kadar halimizden 10 bin ton erik satışı gerçekleşti ve satışlar devam ediyor. Piyasada 1. sınıf erik fiyatı 4 ile 5 TL, ikinci sınıf 2-3 TL arasında alıcı buluyor. Eriğin en kaliteli cinsi dediğimiz papaz eriği ise fiyatı ise 5 ile 8 TL’den satışı yapılıyor. Çiftçimiz bu yıl fiyatlardan çok memnun oldu. Çiftçi mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz. “ şeklinde konuştu

haber365

Bir Cevap Yazın