Dünya’nın ‘Yeşillik Haritası’

0
1228
Dünya’nın ‘Yeşillik Haritası’

NASA, Dünya’nın ne kadar yeşil olduğunu gösteren haritayı yayımladı. NASA’nın Dünya’yı gözlemleyen Suomi NPP uydusu, ‘Mavi Bilye’nin sahip olduğu bitki örtüsünü görüntüledi.

Uydunun sahip olduğu Görünür ve Kızılötesi Görüntüleme ve Radyometre Cihazı (VIIRS), Dünya’dan yayılan görünür ve yakın kızılaltı ışıkları tespit ediyor. Karadaki bitki örtüsü, fotosentez yapmak için görünür ışığı emiyor, yapraklardaki hücreler ise güçlü bir kızılötesi ışın yansıtıyor.

Bu da, yoğun bitki örtüsünü ortaya koyan alanlardan düşük yoğunlukta görünür, yüksek yoğunlukta da kızılötesi ışın yayıldığı anlamına geliyor. Böylece, çöller ve kuru düzlükler fotoğraflarda yeşillikten arınmış bir şekilde belirdi.

BİTKİ ÖRTÜSÜNDEKİ DEĞİŞİM GÖZLEMLENECEK
Dünya’nın ‘yeşillik haritası’, piksel başına 500 metrelik çözünürlüğe sahip. NASA’nın yayımladığı ve Mississippi nehri deltasına ait detaylı karede, uydunun ne kadar net görüntüler yakaladığı anlaşılıyor.

Dünya’nın ‘Yeşillik Haritası’

VIIRS, Dünya’nın bitki örtüsünü haritalandırdığı bir hafta boyunca, dakikada 330 megabayt bellek kullandı. Teknolojinin sahip olduğu yazılım, daha sonra Dünya’nın her noktası için titiz ölçümler yaparak 80,000×40,000 piksel ölçülerindeki haritayı hazırladı. Okyanus ve bulutların çıkarıldığı çalışma, en net bitki örtüsü haritasını ortaya çıkardı.

BİTKİLER KUZEYE ‘GÖÇ EDİYOR’
Bilim insanları, her hafta güncellenecek olan haritayla Dünya’nın bitki örtüsündeki değişimini Uzay’dan takip edebilecek. Gözlemler, kuraklık, büyük yangınlar ve hatta sıtma salgınları hakkında araştırmacıları önceden uyaracak.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), konu hakkında yaptığı açıklamada, “Sahra altı bölgesinde bitki örtüsü yayıldıkça, sıtmanın yayılma riski de bulunuyor… Bitki örtüsü indeksi dünya çapındaki sağlık örgütlerine gerekli olan malzeme ve ilaçların dağıtılmasında mühim olan teslimat süresini ayarlamalarında yardımcı oluyor” denildi.

Newscientist sitesinin haberine göre, karbon yayılımında son yıllarda yaşanan değşimler, fotosentezi de etkiliyor. Sonuç olarak, son yıllarda bitki örtüsü kuzey bölgelerine yayılarak artış gösteriyor.

Kaynak: NTVBSNBC ÇEVRE

Bir Cevap Yazın