E.coli (Koli Basili) Bakterisi

0
2001
E.coli (Koli Basili) Bakterisi
Kaynak: Wikipedi

E. coli bakterisi, tıp alanında çok sık karşılaşılan bir bakteridir. İnsanlarda görülen birçok hastalığın oluşmasına neden olan bu bakteri, kişiden kişiye geçebildiği için bulaşıcıdır. E. coli bakterisinin uzun adı “Escherichia coli” bakterisidir.

Aslında bu bakteri iyi huylu bir bakteridir. Fakat farklı nedenlere bağlı olarak genetiğinin değişmesi durumunda zararlı bir hal alabilmektedir. İnsanlarda ve hayvanlarda bağırsak içerisinde çok yüksek sayıda bulunmaktadır. E. coli bakterisi, bu bölgelerde son derece yararlı bakterilerden biridir. Bu bakterinin bağırsak içerisinde bulunması kişi için son derece faydalıdır. Çünkü bu yararlı bakteri, bağırsak içerisinde oluşan birçok zararlı bakteriye savaş açarak zararlı bakterilerin insan vücudunda çoğalmasını engellemektedir. Bu şekilde bağırsak sistemini hem insanlarda hem de hayvanlarda sürekli olarak dengede tutar. Bunun dışında yararlı bir bakteri olan E. coli bakterisi, bağırsak içerisinde bazı vitaminlerin sentezini sağlamaktadır. En büyük görevlerinden bir bu vitaminlerin sentezlenmesini sağlamak olduğu için vücutta E. coli bakterisine çok ihtiyaç vardır. Fakat daha önceden de belirttiğimiz gibi bu bakteri bağırsak içerisindeyken her ne kadar faydalı olsa bile bağırsaktan çıkarak başka bir bölgeye ulaştığında bir hastalık bakterisinden farkı kalmaz. Bunun yanı sıra yapılan bilimsel araştırmalara göre E coli bakterisinin günümüzde yüzlerce türü bulunmaktadır. Bu türlerin birçoğunun ırkı farklı olduğu için birçok ta ayırt edici özellikleri bulunur. Mikroskopla yapılan incelemelerde bu bakterilerin ayırt edici özelliklerine bakılır ve bakterinin zararlı olup olmadığı anlaşılır.

E. coli bakterisi, bazen değişimlere uğrayarak insanlarda çok ciddi bağırsak enfeksiyonlarından biri haline gelirler. Bu bağırsak enfeksiyonları ise fark edilmediğinde kişilerde farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu bakterinin neden olduğu en önemli hastalıklardan biri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Genellikle genital bölgenin temiz tutulmaması sonrasına kişilerde idrar yollarına geçen E. coli bakterisi, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur.

E.coli (Koli Basili) Bakterisi

Bunun gibi daha birçok hastalık E. coli bakterisi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bağışıklık sistemi gelişmiş olan insanlarda vücut sistemi bu bakterinin zararlı olanlarına karşı ciddi bir savunma yaparak bu bakterinin ortaya çıkaracağı birçok hastalığı engellemektedir. Bu savunma sayesinde bağırsak içerisindeki hücre duvarları bakterileri içeri almadan hastalıklardan korunmuş olur. Tıbbi olarak incelemeler yapıldığında hastalığa neden olan E. coli bakterisinin türü ortaya çıkarılabilmektedir. Eğer bu bakterilerin türü ve ırkı ortaya çıkarılırsa yapılacak olan tedaviler çok daha etkili ve çok daha basit olacaktır.

Zararlı E coli bakterisi nasıl yayılır?

1982 yılında bu bakteri ve buna benzer birkaç bakteri, ilk olarak piyasadaki kontamine olmuş çiğ etler üzerinde oluşum göstererek insanlara bulaşmıştır. Genellikle etlerin az pişmiş olmasına bağlı olarak temizlenmeden insan vücuduna giren bu bakteri, insanlarda kanlı ishale neden olarak kendisini ortaya çıkarmıştır. bu süreç sonrasında ise genellikle aynı kıyafetleri giyinen kardeşler arasında, aynı kaplarda yemek yiyen insanlar arasında hızlı bir yayılma göstermiştir. E. coli bakterisi, özellikle sağlıklı olan sığır, keçi, geyik, koyun gibi canlıların bağırsaklarında çok bulunur. Bu hayvanların kesimi sırasında meydana gelen küçük kazalarda bakteriler etlere bulaşabilmektedir. Bu gibi durumlarda salgınların gerçekleşmesi çok basit olur.

E. coli bakterisinin bulaşması durumunda meydana gelen belirtiler:

  • Karın krampları,
  • Sürekli ve kanlı ishal,
  • Hafif ateş,
  • Aşırı yorgunluk,
  • İştahsızlık
  • Sürekli mide bulantısı

gibi belirtiler direk olarak zararlı olan E. coli bakterisinin insanlara bulaşması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin birkaçının kişide görülmesi durumunda E. coli bakterisi bulaştığını düşünebiliriz.

Bir Cevap Yazın