Bakanlık üretim fazlalılığından dolayı fiyatlarındaki aşırı düşüşü önlemek için piyasaya müdahale etme kararı aldı. İlk uygulama sütün 50 kuruşun altına düştüğü İzmir, Manisa ve Aydın’da başlıyor.
Birkaç gün içinde her gün arz fazlası yaklaşık 500 ton süt satın alınarak üreticiye günde 300 bin lira ödenecek. Üretimin yüzde 20’si piyasadan çekilerek fiyat ilk etapta 70 kuruşa yükseltilecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üretim fazlalığı nedeniyle süt fiyatlarında yaşanan aşırı düşüşü önlemek için piyasaya müdahale etmeye karar verdi. Bu kapsamda ilk uygulama Ege Bölgesi’nde sütün 50 kuruşun altına kadar düştüğü İzmir, Manisa ve Aydın’da başlıyor. Bakanlık önümüzdeki birkaç gün içinde Ege Bölgesi’nde, Pınar Süt aracılığıyla her gün arz fazlası yaklaşık 500 ton sütü satın almaya başlayacak. Süt alımı için hükümetten Egeli üreticiye günlük 300 bin lira kaynak aktarılacak. Alınacak süt yine Pınar Süt’te süt tozuna dönüştürüldükten sonra iç pazarda kullanılacak. Böylece Ege illerinde günlük 2 bin 500 tona ulaştığı tahmin edilen süt üretiminin yüzde 20’sine denk gelen miktarı piyasadan çekilmiş olacak.
Aşırı üretimden dolayı 50 kuruşun altına gerileyen süt fiyatlarının bu uygulamayla ilk etapta 70 kuruş civarına yükseltilmesi hedefleniyor. Önceki gün İzmir Tarım İl Müdürlüğü’nde Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Hayvancılık Daire Başkanı Muhittin İyimaya’nın katıldığı toplantıda, projeye Ege’de başlanmasına karar verildi. Bakanlığın aldığı kararla uygulama birkaç gün içinde başlatılacak. Üreticiye arz fazlası süt için ödenecek litre fiyatı Ankara’da yapılacak toplantıda belirlenecek. Fiyatın piyasadaki süt fiyatlarını bir miktar artıracak, daha sonrada düşmesini önleyecek bir seviyede belirleneceği ifade ediliyor. AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, “Uygulama Türkiye genelinde ama ilk kurşunu Ege’den attık. Hayırlı olsun” dedi.
SEVİNÇ YARATTI
Projenin koordinasyonunda Ulusal Süt Konseyi de Bakanlığa destek verecek. Kooperatifler ellerindeki günlük üretim fazlası süt miktarını Ulusal Süt Konseyi’ne bildirmeye başladı. Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (Ör-Koop) 40 ton, Küçük Menderes’teki kooperatifler ise 200 ton süt için başvuru yaptı. Diğer bölgelerdeki üretici birliklerinin başvurusu ile bu rakamın günlük 500 tona çıkması bekleniyor. Bu karar süt fiyatlarının 50 kuruşun altına düştüğü Küçük Menderes Ovası ve Aydın başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki süt üreticilerinde büyük sevinç yarattı.
Uygulama henüz başlamadan süt alım fiyatı 5 kuruş artarak 55 kuruşa çıktı. Süt üreticileri ve kooperatifler, alınan kararla 2-3 yıl önce yaşanan süt krizinin önleneceğini, fiyatların yeniden yukarı seviyelere çıkacağını ifade ediyor. AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, her bahar mevsiminde süt üretimi artarken, tüketimin düştüğünü, bu nedenle üreticinin mağdur olduğunu söyledi. Ertürk, hükümet olarak kesin çözüm alacakları bir projeye imza attıklarını söyledi. Türkiye genelinde üretim fazlası sütün hükümetin 17 süt tozu tesisine sahip firma aracılığıyla alacağını ve bu sütün toz haline getirilip iç piyasada kullanacağını açıklayan Ertürk, “İlk uygulama Ege’de başlayacak” dedi.
KESİN ÇÖZÜM OLACAK
Hükümet olarak süt ürünleri ihracatına teşvik, okul sütü, yurtdışından süt tozu getirilmesinin engellenmesi ve yerli süt tozu üretiminin teşvik edilmesi gibi adımlar attıklarını belirten Ertürk, “Ancak kesin çözüme ulaşamadık. Süt fiyatları düşmeye devam etti. Şimdi kesin çözüm getirecek bir projeyi uygulayacağız. Üretici birlikleri, kalkınma kooperatifleri aracılığıyla arz fazlası süt miktarını Ulusal Süt Konseyi’ne bildirecek. Bu sütü Türkiye genelindeki 17 süt tozu üreten fabrika satın alacak. Parayı ise bu firmalara hükümet 10 gün içinde ödeyecek. Ege’de Pınar Süt’ü belirledik. Bakanlık olarak referans bir fiyat belirleyeceğiz. Pınar’a hem süt parasını hem de süt tozu teşviğini ödeyeceğiz. Üretici de ürününü verdikten sonra 10 gün içinde parasını alacak” dedi.
ÜRETİCİ MUTLU
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Küçük Menderes Havzası’nda günlük 200 ton arz fazlası süt olduğunu belirterek, “Bu nedenle Türkiye’nin en düşük sütü bölgemizde. Bu süt Bakanlığın desteğiyle piyasadan çekilirse, sektör rahatlayacak. Fiyatlar artacak. Alıcılar, bu uygulamanın konuşulmaya başlamasıyla birlikte dünden itibaren fiyatları 5 kuruş artırdı. Uygulamanın sonuçlarını şimdiden görmeye başladık” dedi.
Bakanlığın geçtiğimiz yıl süt tozu ithalatını sınırladığını, yerli süt tozu üretimini ise teşvik ettiğini ifade eden Eskiyörük, “Dolayısıyla içeriden aldıkları sütü toza dönüştüren Pınar Süt gibi firmalara da kilogramda yaklaşık 2 lira süt tozu teşviği veriliyor. İthalat ile yerli üretim arasındaki fiyat farkı da bu şekilde kapatılacak” dedi. Eskiyörük, bakanlıktan ve yerel yönetimlerden süt tüketimini artırma yönünde de karar alınmasını istedi. Ör-Koop Genel Müdürü Mehmet Şimşek ise, Tarım Bakanlığı’nın piyasadaki arz fazlası sütü toplama kararının kendilerini çok rahatlatacağını belirterek, “Uygulama bugün yarın başlayacak. Biz Ulusal Süt Konseyi’ne günlük 40 ton arz fazlası sütümüz olduğunu bildirdik. Bu miktarı en yakın süt işleme tesisi olan Pınar Süt’e teslim edeceğiz. Böylece fiyat endişemiz ortadan kalkacak” dedi.
Uygulama nasıl olacak?
Ege’deki Tire Süt Kooperatifi, Ör-Koop gibi üretici birlikleri ile üreticiden süt alımı yapan yöresel kooperatifler, ortaklarının satamadıkları süt miktarını Ulusal Süt Konseyi’ne bildirecek. Konsey ile Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, bu miktarı Türkiye genelinde süt tozu üreten 17 firmaya bildirecek. Ayrıca Bakanlık, süt alımında referans fiyat belirleyecek. Süt tozu firmaları üreticiden aldıkları sütü, süt tozu yapacak. Süt tozunu başta kendi üretimlerinde kullanacaklar, dilerlerse ihraç edecekler. Hükümet süt alımının başlamasıyla beraber 10 günde bir süt tozu firmalarına üreticiye ödemeleri için kaynak aktaracak. Bu rakamın Ege’de günlük 300 bin lirayı bulması bekleniyor. Ayrıca hükümet yerli süt tozu ürettikleri için firmalara kilogram başına 2 liralık teşvik verecek. Bu şekilde süt fiyatlarının düşmesi önlenecek.
Soğuk zincir bugünkü zirveyle başlayacak
İzmir’de kaliteli süt üretilmesini sağlamak için yaz aylarından itibaren soğuk zincire girmeyen süt toplanmasına izin vermeme kararı alan Tarım İl Müdürlüğü, bugün İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın da katılacağı süt zirvesi ile beraber uygulamayı başlatacak.
İzmir Valiliği’nde düzenlenecek süt zirvesine sektörün tüm kesimleri katılacak. 1 Temmuz 2011 tarihinden itibaren soğuk süt zincirine girmeyen süt toplayan firmalara yaptırımlar uygulanacak. İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, bu uygulama ile hem üreticinin hem süt sanayicisinin hem de tüketicinin kazanacağını belirterek, İzmir’in süt sanayicisinin yapacağı soğutma tankı yatırımları ve idari tedbirlerle yüzde 100 soğuk zincir süt üreten ilk şehir olacağını açıkladı. Güldal, “Kalitesi artacak İzmir sütüne daha çok talep gelecek” diye konuştu. Dünyada en hızlı bozulan ürünün süt olduğuna dikkat çeken Güldal, mevcut durumda toplanan sütün yarısının soğuk zincir ile sanayiye ve mandıralara ulaştığını, hedeflerinin bu oranı yüzde 100’e çıkarmak olduğunu söyledi. Güldal, kaliteli sorununu ortadan kaldırmak için soğuk zincire ihtiyaç olduğunu belirterek, bu şekilde sütteki kaybın azalacağını, kalitenin artacağını vurguladı.
Kaynak: Yeni Asır