Ekmeksiz diyet olmaz!

0
934
Ekmeksiz-diyet-olmaz

Ekmek sofralarımızın vazgeçilmez gıdası… Hem de gerek bedenimizi gerek ruhumuzu besleyen, zengin kişiliği ile beslenmemizin baş tacı olmayı hak eden bir gıda.

Son yıllarda ne yazık ki ekmeğin günlük beslenme planından çıkartılarak rahatlıkla zayıflanabileceği yönünde popüler diyet kültürünün oluşturduğu ciddi bir yanılgı var. Evet, yapılan öneri çok basit! Ekmeği hayatınızdan çıkarın ve zayıflayın! Peki, ekmeği hayatınızdan çıkardığınız beslenme programında sağlığınız ile ilgili karşılaşabileceğimiz sonuçları hiç düşündünüz mü?

Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar ekmeksiz diyetlerin sağlığımızı nasıl tehdit ettiğini anlattı. Bu diyetlerle verilen kiloların fazlasıyla geri alındığını belirten Elvan Odabaşı Kanar, tam tahıllı ekmeklerin faydalarına da değindi.

Ekmeksiz diyet olmaz!

Ekmek yemeden kilo verme söz konusu olduğunda ne yazık ki işin sağlık boyutundan hiç bahsedilmiyor. Bu kadar pervasızca yapılan bir öneri bireylerde kalp damar rahatsızlıklarında, böbrek hastalıklarında, yeme ve davranış bozukluklarında, diyabet hastalığında, karaciğer hastalığında ve daha birçok sağlık probleminde artışa neden olabiliyor. Sağlıkla ve kalıcı bir şekilde zayıflamak istiyorsanız ekmeksiz diyet olmaz!

Sağlık kaynağı tam tahıllı ekmekleri yemek için çok nedenimiz var!

İşte size niçin ekmek yememiz gerektiğini tüm çıplaklığıyla ortaya koyan ekmeksiz diyet olmaz maddeleri! Ekmeğinizi tam buğday, çavdar, çok tahıllı veya yulaflı tercih etmeniz sayacağım tüm bu faydalardan yaralanmanızı sağlayacak.

Ekmek tok tutar, iştah kontrolünü sağlar!

Ekmek iştah kontrolü sağlar, acıkma sıklığınızı dengeler, tokluk hissi sağlar ve kan şekerinizi dengeler. Ekmek yiyerek tatlı ihtiyacınızı da kontrol altına almış olursunuz.

Tam tahıllı ekmek içeren diyetin diyet lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirir, uzun süre tok kalmanızı sağlar.

Ekmek kilo aldırmaz, verdirir!

Tam tahıllı ekmekler yağ oranınızı düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur ve metabolizma hızınızın yavaşlamasını engeller. Yani bu ekmekler şişmanlatmaz aksine zayıflamaya yardımcıdır. Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır. Kalorisi düşük bir besin olan ekmek çok kısa sürede enerji metabolizmasına katılıp enerjiye çevrilir.

Ekmek, kilo kaybederken cilt elastikiyetini korur

Tam tahıllı, tam buğday ve çavdar ekmeklerinin glisemik indeksi düşük ve diyet lifi yüksek olduğundan zayıflama diyetlerinde mutlaka bulunmalı. Ayrıca ekmek kilo kaybederken cilt elastikiyetinizi korumaya yardımcı olur.

Öğününüze ekmekle başlayın, formda kalın!

Karbonhidrat kaynağı bir besin olan ekmeğin sindirimi ağızda başlar ve çok daha kısa sürede beyne tokluk sinyalleri iletir. Öğününüze 1 parça ekmeği çiğneyerek başlayın. Böylece daha kontrollü bir öğün geçirir ve tokluk hissedersiniz.

Ekmeğin faydaları bu kadar da değil!

Ekmeğin faydaları gerçekten de saymakla bitmiyor. Tam tahıllı ekmekleri sadece kilo vermek ve formada kalmak için değil sağlıklı kalmak, sağlımızı korumak için de tüketmeliyiz.

Ekmeğin sağlığınıza ne etkisi mi olacak? İşte sağlığımız için bir hazine gibi olan tam tahıllı ekmeklerin başlıca faydaları:

Stresi önler, depresyona karşı yatkınlığı azaltır.

Maya ve lif içeriği sayesinde sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.

Mide sağlığınız için koruyucu bir besindir.

Bitkisel kaynaklı olduğu için kolesterol içermez. Kandaki kolesterol düzeyinin kontrolüne yardımcı olur.

Tam tahıllı ekmekler B12 hariç tüm B grubu vitaminlerinin temel kaynağı olduğu için tiroit rahatsızlığı olanlar için en ideal besindir.

Tam tahıl ekmeğinde yer alan B grubu vitaminler metabolizmada anahtar rol oynarlar.

Kan dolaşım bozukluğu ve yüksek tansiyon hastalıklarına karşı etkilidir.

Kolon kanseri ve hemoroid hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.

Ekmek; kandaki ürik asit miktarını kontrol altına almaya yardımcıdır.

Antioksidan içeriği yüksektir.

Ekmek yemek vücudumuzun ekonomik yoldan enerji gereksinimini karşılar.

haber46

Bir Cevap Yazın