Elazığ’da hububat hasadı devam ediyor.

0
3630
Elazığ’da hububat hasadı devam ediyor.
Elazığ’da hububat hasadı devam ediyor.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yılmaz Ataş, Elazığ’da hububat hasadına 15 Haziran’da başlandığını belirterek, “Arpa hasat işlemleri yüzde 70 oranında tamamlanmış, buğday hasadı ise geçen hafta itibariyle başlanmıştır” dedi.

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yılmaz Ataş, Elazığ’da hububat hasadına 15 Haziran itibariyle başlandığını hatırlatarak; “İlimizin yaklaşık 900 dekar hububat ekim alanına sahiptir. Bu alanlarda %50-%50 arpa ve buğday ekimi yapılmaktadır. Arpa hasat işlemleri %70 oranında tamamlanmıştır. Buğday hasadı ise geçen hafta itibariyle başlamıştır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak hasadın başlamasıyla birlikte özellikle dane kaybını önlemek amacıyla İl Müdürlüğünde iki ve her ilçede birer tane olmak üzere toplamda 12 teknik eleman ve dolaylı olarak 37 teknik personelle çalışmalara devam edilmektedir” dedi.

“Ehliyet ve belge takibi yapılıyor.”

An itibariyle de Palu İlçesi Baltaşı Köyü Muhtarı Erdem KAHVECİOĞLU’ nun daveti üzerine Baltaşı Köyünde çalışmalara devam edildiğini belirten ATAŞ; hasat etkinliklerinde dane kayıplarının önlenmesi, biçerdöverlerin operatör belgesi veya ilgili sürücü belgesine sahip olan kişilerce kullanılıp kullanılmadığını tespit ve takibinin yapıldığını söyledi.

Ayrıca yapılan hasat çalışmalarına ilimizin bu yılki arpa veriminin dekara 250-300 Kg. ve buğdayda ise 300-600 Kg. arasında olduğu gözlenmiştir. Verimin arazinin yapısı, eğimi ve yağış koşullarına göre değiştiğini kaydeden ATAŞ; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Biçerdöver kullanacak kişilerin eğitilmesi, yetkili operatör sertifikası almaları için 2005-2018 yılları arasında 13 adet kurs açıldığını bu kursla sonucunda da 138 kişiye operatör belgesi verildiğini sözlerine ekledi.
Daha sonra söz alan Kovancılar Ziraat Odası Başkanı İzzet DEMİRAL hasat edilen ürünler ve tohumluk destekleri ile ilgili bilgiler vererek, hasat ücretini İl Koordinasyon Kurulu olarak 1600-Kg. gelen römorklu biçerlerde 230-TL. fiyat belirlediklerini ve üreticilerinde bunu benimsediklerini söyledi. Ayrıca üreticilerin tarlalarını hasat ettirirken kendilerinin de dane kaybı konusunda hassas olmalarını ve şikayetleri olduğu takdirde İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurmalarını istedi.

Hasat Etkinliğine Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yılmaz ATAŞ, Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Şemsi Reşit BİLİCİ, Palu İlçe Tarım Müdürü Engin ÖZEN Ziraat Odası Başkanları İzzet DEMİRAL ve Necmettin TURGUT ve Baltaşı Köyü Muhtarı Erdem KAHVECİOĞLU katıldı.

Bir Cevap Yazın