Elazığ’da Avrupa Birliği Kadın İstihdamını Destekleme Hibe Programı’nın ‘butik şarapçılık projesi’ kapsamında 50 genç kız aldıkları 8 aylık kurs sonunca usta şarap imalatçısı oldu.
Üzüm toplamadan, bağ budamasına, bağın ilaçlanması, üzümlerin sıkılarak mayalanması ve dinlendirilmesi ile şişelenmesini kendi elleriyle yapan kızların ürettiği şaraplar, piyasaya sürüldü.
Elazığ’a 35 kilometre uzaklıkta bulunan ve üzümleriyle ünlü Hal Köy’ünde, AB destekli proje kapsamında, aralarında başörtülülerin de bulunduğu 50 genç kız, 8 ay önce başladığı butik şarapçılık kursunu tamamladı. Üzüm toplamadan, bağ budamasına, bağın ilaçlanması, üzümlerin sıkılarak mayalanması ve dinlendirilmesi ile şişelenmesi konusunda uzman üreticiler tarafından eğitim alan genç kızların bu süre içerisinde ürettiği şaraplar ise piyasaya sürüldü. Elazığ Üzüm Birliği Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Kaya, AB’nin desteklediği proje kapsamında butik şarapçılık kursu verildiğini belirterek, şöyle dedi:
“Elazığ üzüm üreticileri birliği olarak proje hazırladık. Proje, AB ve Türkiye tarafından kabul edildi. Toplam 203 bin Euro’luk bir proje. Eylül ayında kursumuz başladı. Kursa herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 19–29 yaş arasından seçilen 50 kursiyerimiz devam etmektedir. 50 kursiyerimiz artık bağcılığı, bağlardaki faaliyetleri, yani ilaçlama, budama, temizleme, Veterinerlik Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü’nde fermantasyon dersleri aldılar. Kursiyerler 10 aylık kurs süresini tamamladı. “
129 BİN TON ÜZÜM REKOLTESİ
Elazığ’ın yıllık 129 bin ton yaş üzüm rekoltesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaya, şunları söyledi:
“Tesislerimiz küçük bir aile işletmesini temsil etmektedir. Bu tür işletmelerin Elazığ’da çok yaygınlaşmasını istiyorum. Çünkü 129 bin ton üzüm rekoltesine sahip ilimizde, 77 bin tonu sofralık, 52 bin tonu da şaraplık üzüm olarak karşımıza çıkıyor. Bizim amacımız şuydu, 50 kursiyerimiz için 2 veya 4’er kişilik arkadaş grubu olarak, KOBİ kredilerini aldığımız tesislerin maliyeti 30 bin TL civarındadadır. Kursi tamamlandı. Bundan sonra kendilerine benim Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’ndan sertifika alan kızlarımıza destek olmalarını bekliyoruz. “
Hal Köyü’nde şarap üretimi yapan 25 yaşındaki türbanlı Demet Akçiçek, üniversiteye hazırlandığını belirterek, “Herhangi bir yerde çalışmıyordum. Bu yıl daha yeni Üniversite sınavına girdim. Onun dışında evdeydim, ev kızıydım, çalışmıyordum. Tam 6 aydır bu projenin içindeyim, kursun en başından beri. Kurs çok eğlenceli geçti, çok eğiticiydi. Çok güzel dostluklar edindik aynı zamanda. Elazığ’da şarap ve üzümle ilgili bir fabrika açılacak, öyle bir proje var. Eğer öyle bir durum olursa biz hepimiz sertifikalarımızla oraya başvuracağız” diye konuştu.
“ÖNCE TEPKİ GÖRDÜM”
Kursiyerlerden evli olan Esra Baykara, başörtülü olması nedeniyle bazı çevrelerden “Kapalısın, şarapçılıkta ne işin var?” diye tepki gördüğünü söyledi. Baykara, “Evliyim ve 1 çocuğum var. Ama şu an çok memnunum bu projede bulunduğuma. İş imkanımız olması için çok mutluyum. Çocuklarımın ve kendi geleceğimi belirlemek istiyorum. İnşallah Allah bize böyle bir iş imkanı nasip eder. Arkadaşlarım için de çok seviniyorum , çok iyi dostluklar edindik. Yani, ‘kapalısın hani şarapçılık işinde ne işin var?’ O gibi tepkiler çok aldım ama yine de yılmadım, yani devam edeceğim ben. İş imkanı benim ayağıma gelmiş gibiydi yani. İnşallah alnımızın akıyla sertifikamızı alıp iş imkanı istiyoruz. Başta çok tepki gördük ama yani ben ailem için, kendim için, yani çalışırsam kendim çalışacağım” dedi.
Kaynak: Haberler