Elinde kalan üzüm çekirdeği girişimci yaptı

0
1333

Üzüm ÇekirdeğiDENİZLİ (A.A) -Denizli’de İsviçreli şirket için topladığı üzüm çekirdiği elinde kalınca, üniversite ile Ar-Ge çalışması yaparak gıda katkı ürünü üzüm çekirdeği tozu üretimine başlayan ve patent alan girişimci, tesis kurmaya hazırlanıyor.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Denizlili girişimci Mehmet Ökti, emekli olduktan sonra Kaleiçi Çarşısı’nda açtığı dükkanda aksesuar ürünleri satışı yaparken, 2004 yılında işlerin iyi gitmemesi üzerine organik tarım ürünleriyle ilgilenmeye başladığını ve Uluslararası Organik Tarım Fuarı’na gittiğini söyledi.
Burada tanıştığı İsviçreli bir firma yetkilisinin kendisinden ilaç sanayisinde kullanılmak üzere numune olarak üzüm çekirdeği istediğini ifade eden Ökti, üzüm çekirdeğini temin ettikten sonra İsviçreli yetkilinin kartını kaybettiğini, irtibat kuramaması nedeniyle de ihracatı yapamadığını anlattı.
Ökti, elindeki üzüm çekirdeklerini ne yapacağını düşünürken bu konuda üniversite ve tarım il müdürlüğünden destek almaya karar verdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
”Eşim ve çocuklarımla yürüttüğüm araştırmalar sonucu Türkiye’de üzüm çekirdeğiyle ilgili bir Ar-Ge çalışması olmadığını gördüm. Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümüyle işbirliği yaparak bazı ürünler geliştirdim. Üzüm çekirdeği tozunun gıdanın bir çok kolunda kullanılabildiğini saptadık.
Ürünlerimiz için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak patent aldım. Şu anda 35 çeşit ürünümüz için üretim izin belgemiz var. Hedefimiz Denizli ve Manisa’dan topladığımız 2-3 bin tonluk çekirdeği değerlendirerek ihracat yapmak.”
Mehmet Ökti, ürünün özellikle çikolata ve bisküvi sektöründen büyük ilgi gördüğünü, üzüm çekirdeği tozunun çikolatanın içine yüzde 30 oranında karıştırılabildiğini, ekmek ve unlu mamullere katılabildiğini, fındık kaplamada kullanılabildiğini ve lokum üretiminde ilginç tatlar ortaya çıkardığını belirtti.
Mevcut teknolojiyle yılda en fazla 100 ton üretim yapabildiklerini dile getiren Ökti, ”Büyük şirketlerden gelen talebe bu teknolojiyle yanıt vermemiz mümkün değil. Teknolojimize destek olacak olan, bilimsel çalışacak kişileri davet ediyoruz. Gelin teknolojimizi çok büyütelim, entegre yapalım. Nasıl üreteceğimizi biliyoruz. Yerli veya yabancı yatırımcıları davet ediyoruz”diye konuştu.
Ökti, antioksidan özelliği olan üzüm çekirdeğinin, unlu mamuller, kuruyemiş, şekerleme ve un karışımı olmak üzere 4 ana sektörde kullanılabildiğini, süt ve et ürünleri ile içecek sektörlerinde de kullanılması için Ar-Ge çalışmalarına devam ettiklerini anlattı.
Üzüm çekirdeği tozu ile ekmek, simit, baklava, çikolata, helva, lokum ürettiklerini belirten Ökti, ”Teknoloji sorununu çözdüğümüzde yepyeni ürünler ortaya çıkarabiliriz. Bunun için desteği ihtiyacımız var”dedi.

-MARKA DA KRİZDEN ÇIKTI-

Yatırım projesiyle ilgili Güney Ege Kalkınma Ajansı’na destek başvurusunda bulunduğunu, yıllık 500 ton kapasiteli bir tesis kurmak istediklerini ifade eden Ökti, ”Çal Belediyesi’nin göstereceği 10 dönümlük yere kuracağımız tesisle, tüm Ege bölgesinin çekirdeklerine talip olacağız. Yüzlerce kişi bundan ekmek yiyecek” diye konuştu.
Ökti, geliştirdikleri ürünün markasını, 2004 yılında işlerin kötü gittiği dönemde esnafın söylediği ”ne etcez gari” sözünden esinlenerek ”Gari” olarak belirlediklerini ifade etti.
Organik tarımla ilgilenmeye başladığı dönemde ihracat yapma hedefini belirlemek üzere Denizli Serbest Bölgesi içinde bir alana taş dikerek üzerine ”Organik Tarım Ürünleri İşleme Tesisi” yazdığını söyleyen Ökti, ”Bu taşı zaman zaman ziyaret ediyorum. Bu benim hedefe ulaşma azmimi kamçılıyor” dedi.
Ökti, son olarak İngiltere’den bir firmanın ürünlerinden istediğini, numunelerin incelenmesi sonrası ilk ihracatı yapmayı umduklarını da sözlerine ekledi.

Bir Cevap Yazın