“Elmada ihracat iadesi desteği şart”

0
947
"Elmada ihracat iadesi desteği şart"
Dalında Elma :)

Elma ihracatında yaşanan yüzde 22’lik düşüşü, geçen yıl ihracat iadesi verilmemesine bağlayan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, ihracat iadesi desteğinin bu sezon verilmesi için Ekonomi Bakanlığına başvurduklarını söyledi
ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretimde sürekliliğin sağlanması ve artırılması için elmada ihracat iadesi desteğinin verilmesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl ihracat iadesi verilmediği için elma ihracatının yüzde 22’lik düşüşle 87 bin tondan 68 bin tona düştüğünü, ihracatta yaşanan düşüşün elmada üretici fiyatlarını da etkilediğini belirtti.

Elmada ihracat iadesi desteğinin bu sezon verilmesi için Ekonomi Bakanlığına başvurduklarını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Dünyada 4,7 milyon hektar alanda 75,4 milyon ton elma üretiliyor. Çin, 35 milyon 985 bin tonluk elma üretimiyle birinci, ABD 4 milyon 275 bin tonla ikinci, Hindistan 2 milyon 891 bin tonla üçüncü sırada. Bu ülkeleri 2 milyon 680 bin tonla Türkiye, 2 milyon 493 bin tonla Polonya, 2 milyon 411 bin tonla İtalya, 1 milyon 857 bin tonla Fransa ve 1 milyon 651 bin tonla İran izliyor. Türkiye’nin 2007 yılında 2 milyon 457 bin ton, 2011 yılında 2 milyon 680 bin ton olan elma üretimi, 2012 yılında 2 milyon 888 bin tona çıktı.”

Bayraktar, Türkiye’nin iç ve dış pazarlarda etkin pazarlama yapısının olmayışı, ihracatın yeterince artmaması, depolama kalitesinin ve kapasitesinin yetersiz olmasının elma fiyatlarının istenilen düzeye ulaşmasını engellediğini ifade etti.

Türkiye’nin, 68 bin tonluk ihracat, 3 bin 717 tonluk ithalat yaptığını belirten Bayraktar, üretiminin gereği gibi değerlendirilebilmesi için pazara yönelik araştırmalarla alıcı ülke talepleri doğrultusunda üretim yapılması, verim ve kalitenin artırılması gerektiğine dikkati çekti.

Depolama kapasitesinin yetersiz olduğu yörelerde soğuk hava depolarının kurulması gerektiğini ifade eden Bayraktar, “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında depolamaya yönelik verilen teşvikler artarak sürmelidir. Elmanın üretim ve pazarlama aşamalarında yaşanan sorunlara çözüm getirilmesi amacıyla kurulan üretici birlikleri, henüz etkin olarak çalışamıyor. Üretici birliklerinin aktif olabilmesi için teknik bakımdan ve kurulum aşamasında finansman bakımından güçlendirilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen fidan desteğinin kapama bahçe kurulmasına ve elma üretiminin artmasına katkı sağladığını belirterek, artan üretimin üretici gelirlerine de yansıyacağını vurguladı.

Elma hasadının ekimde tamamlandığını kaydeden Bayraktar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Elma üretiminin yüzde 55’inin yapıldığı Isparta, Karaman, Niğde ve Antalya illerimizde depolarda alıcı bekleyen elma yüzünden üreticilerimiz zor durumda kaldılar. Kasım sonu itibarıyla geçen yıl ortalama 88 kuruş olan üretici fiyatı, bu yıl 64 kuruşa düştü. Elma fiyatları, Antalya, Karaman gibi bazı illerimizde 50 kuruşa kadar geriledi. İhracat iadesi verilmeyen 2012 yılında ihracatta yaşanan yüzde 22’lik düşüş, ihracat iadesi desteğinin ne denli önemli olduğunun bir göstergesidir. Komşu ülkelerdeki siyasi karışıklıklar ve ekonomik sıkıntılar da ihracatı kısıtlıyor. Üretimde sürekliliğin sağlanması ve artırılması için elmada ihracat iadesi desteği şart.”

Kaynak: http://www.dunya.com/elmada-ihracat-iadesi-destegi-sart-210567h.htm

Bir Cevap Yazın