Erciyes Üniversitesi, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı kullanılan ilacın hammaddesi niteliğindeki tıbbi ve aromatik bitki üretimine başladı.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM), başta kanser olmak üzere birçok ilacın hammaddesinde kullanılan tıbbi ve aromatik bitki üretimine başladı.
ERÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, Türkiye’nin bitki çeşitliliği açısından dünyada sayılı ülkeler arasında bulunmasına rağmen bunu ürünü, ekonomik katkıya dönüştüremediğini söyledi.
Yüzyıllardır ülke genelinde yetişen bitkilerin farkına varılamadığını, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan bitkilerin neredeyse tamamına yakınının ithal edildiğini anlattı.
Öncelik kekikte
ERÜ olarak bu soruna el atmak istediklerini dile getiren Coşkun, şunları kaydetti: “Bu yıl için 30 dönümde ada çayı, melisa, ekinezya, tıbbi papatya, civan perçemi, kantaron, 4 çeşit tıbbi nane, 2 çeşit tıbbi kekik, lavanta gibi tıbbi ve aromatik bitki ektik. Önümüzdeki yıl 100 dönüme, bir sonraki yıl 300 dönüme ekim yapacağız. Alanla birlikte bitki çeşidini de artıracağız. Ticari özelliği ağırlıklı olan birkaç bitkiyi ekeceğiz. Bölgeye uyacağını düşündüğümüz, hem ulusal hem uluslararası pazar payı yüksek olması nedeniyle şu an öncelikli kekik gibi görünüyor. Yaptığımız araştırmalara göre, dünyadaki tıbbi ve aromatik bitki pazarı 80 milyar doları buluyor. Türkiye’nin toplam ithalatı yıllık yaklaşık 1 milyar dolar. Toplam üretimimiz ise sadece 100 milyon dolar. ERÜ olarak ülkenin tıbbi bitki üretimine destek vereceğiz.”
Türkiye de bitki çeşitliliği Avrupa nı çok üstünde…fakat ülkemizde yetişebilen bitkilerin seri üretiminde malesef büyük sorun yaşıyoruz. Elimizde olan bu büyük nimeti değerlendiremiyoruz. Erciyes Üniversitesi de mutlaka bu durumun farkındadır ve attığı bu adım taktir edilecek derecede. Umarım yetiştirilecek tıbbi bitkilerin ürün çeşitliliğini zamanla dahada genişletir