Ereğli’de 300 bin ağaç toprakla buluştu

0
995
Fidanlar toprakla buluşacak

Konya’nın Ereğli ilçesinde 2006 yılından itibaren Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) projesi kapsamında yaklaşık 300 bin ağaç dikilerek rüzgar erozyonundan kaynaklanan toprak kaybı en aza indirilmeye çalışıldı.

Proje sahasında incelemelerde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, ÇATAK projesi kapsamında Akgöl çevresindeki Adabağ köyünden Karaburun, Melicek, Alhan köylerine kadar olan bölgede rüzgarın etkisiyle oluşan toprak kaybının önlenmesi amacıyla tarlalarının kenarlarına çit bitkisi olarak yaklaşık 300 bin ağaç dikildiğini belirtti.

Projenin ülke genelinde uygulanan 4 merkezinden birisinin Ereğli olduğunu söyleyen Özgüven, Ereğli başta olmak üzere yapılan çalışmaların olumlu netice vermesiyle birlikte şu an itibariyle 18 merkezde uygulamanın sürdüğünü ifade etti. Gerçekleştirilen proje ile arazilerin etraflarına başta akasya olmak üzere dikilen çit bitkilerinin toprak erozyonundan kaynaklanan verim kayıplarını en aza indirildiğini vurgulayan Özgüven, diğer illerden ve bakanlıktan gelecek temsilcilerin önümüzdeki günlerde Ereğli’yi ziyaret edeceğini hatırlattı. Temsilcilerin ÇATAK arazilerini gezeceklerini de aktaran Özgüven, bunda Ereğli’de uygulanan ÇATAK projesi ile dikilen 300 bin ağaçtan yaklaşık yüzde 80’ninin tutmasının etkili olduğunu belirtti.

Proje uygulanan arazi sahiplerinin de bu durumdan dolayı olan memnuniyetlerini sık sık dile getirdiklerini söyleyen Özgüven, “Tarlada çalışan vatandaşların gölgesinde dinlenebilecekleri bir ağaçlarının bulunması bu projenin bir diğer artısıdır. Bugüne kadar 200’den fazla çiftçi ile yaklaşık 15 bin dekar alanda bu proje uygulandı. Projede ayrıca makine ekipman desteklemesi olarak yüzde 70 ‘lik bir katkı da sağlandı. Destekleme için 27 Mayısta başlayan başvuruların 10 Temmuz 2013 tarihinde kadar devam edecek” diye konuştu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ÇATAK projesi kapsamında yapılacak olan makine ekipman desteklemelerinin, anıza doğrudan ekim makinesi, taş toplama makinesi, çiftlik gübresi dağıtma makinesi ve sulama sistemleri olarak belirlendiği ifade edildi.
Proje kapsamında başvurular Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ÇATAK Proje Uygulama Birimine yapılacaktır. Ereğli’nin Hortu, Adabağ, Tatlıkuyu, Taşağıl. Alhan, Sarıtopallı, Aşıklar, Kargacı, Karaburun, Melicek, Ulumeşe, Yellice, Çimencik, Kuzukuyusu, Selvili ve Pınarözü köyleri projeye dahil olduğu açıklandı. Gerçek veya tüzel üreticiler (kolektif şirket, limitet şirket veya anonim şirket) için 50.000 TL, üretici örgütleri (tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri) için 300 bin TL’yi geçemez. Öte yandan, makine ve ekipmanlara ait hibe başvuru formları ve eklere konyatarim.gov.tr internet adresinden ulaşılabilecek

haber365

Bir Cevap Yazın