erkenci kayısı hasadı başladı!!!

0
1001
erkenci kayısı hasadı başladı

Dünyanın en erkenci kayısı üretim merkezi olarak bilinen Mersin’in Mut ilçesinde erkenci kayısının hasadı başladı.

Çiftçiler, bu yıl kayısı ve erik hasadının bereketli geçtiğini ve bu durumun kendilerini çok memnun ettiğini söyledi.

Mut Ticaret ve Sanayi Odası İkinci Başkanı Turan Tuna, 80 dönüm arazi üzerinde erkenci kayısı çeşidi üretimi yaparak, çiftçilere örnek olmak istediklerini belirtti.

Erkenci kayısı hasadının mayıs ayının ilk haftasında yapıldığını vurgulayan Tuna, “Erkenci kayısı hasatı 30 Nisan itibari ile başlar ve Haziran’a kadar devam eder. Toplam 150 dönüm arazide erkenci kayısı üretimi yapıyoruz. Bu bölgede açık erkenci kayısı ekimi yaparak örnek olmak istedik. ‘Tropikal’ ve ‘Magador’ çeşidi ile üretime başlandı. Hasatta orta ve geç çeşitler var. Bunlar Nisan sonu ve Haziran’a kadar devam eder. Erkenci kayısıların ağırlık ölçüleri de 80 gram ile 100 gramı buluyor. Erkenci kayısının lezzeti de çok iyi.” diye konuştu.

Yaz mevsimin önemli tüketim meyvelerinden biri olan kayısının piyasalarda talebinin iyi olduğunu kaydeden Tuna, ”Erkenci kayısının satış problemi olmuyor. İç piyasada hemen alıcı buluyor. Bu kayısı piyasaya 8–10 arası fiyatla girdi. Şimdi ise piyasada 3 ile 5 TL arasında alıcı buluyor. Bu yıl hem erik üreticisi hem de kayısı üreticisi fiyatlardan memnun. Kayısı ağaçlarının en verimli olduğu dönemin 6 ile 15 yaş arası. Yeni kayısı fidanı ortalama 5 kilogram verim veriyor. Normalde bir kayısı ağacının verimi ise 50 ile 100 kilogramı buluyor.” şeklinde konuştu.

Mut İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş ise bu yıl kayısı hasadından 76 bin 500 ton, erikten ise 36 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin toplam erkenci sofralık kayısı ihracatının 35 milyon doları bulduğunu, bu rakamın yüzde 60’ını ise Mut’un gerçekleştirdiğini belirten Abaş, “İlçede geçen yıl 80 bin ton sofralık kayısı üretildi. Bu rakamın 11 bin tonu ihraç edildi. Yaklaşık para olarak karşılığı ise 21 milyon doları buldu. Bu yıl 20 bin ton kayısı ihracatı yapılması bekleniyor. İlçede bu yıl 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretimi yapıldı.” şeklinde konuştu.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Başkanı Mehmet Ali Acar da kayısıya yönelik ihracat taleplerinin başladığını dile getirdi.

Çiftçi Bülent Kayhan, bu yıl erik fiyatlarının iyi gittiğini belirterek, verimden çok memnun olduklarını dile getirdi. Kayhan, “Bu yıl çiftçi hem erik üretiminden hem de kayısı üretiminden dolayı bayram yaşadı. Ben de 20 dönüm arazide meyve ve zeytin üretiminde bulundum. Erkenci kayısı üretmedim, erik üretimi yaptım. Hasattan da iyi verim elde ettik. Ürettiğimiz 10 ton eriği hemen sattık.” ifadesini kullandı.

haber365

Bir Cevap Yazın