Somali’de sağlık alanındaki problemlerin çözümü için önemli adımlar atan Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), açlık çeken ülkenin tarım ve hayvancılığını da ayağa kaldırmak için çalıştay düzenledi.
Somali hükümeti, ESAFED’e deneme üretimi yapılması ve laboratuvar kurulması için Shabelle (Şebeli) Irmağı yanında bin dönümlük deneme çiftliği tahsis etti. Somalili yetkililerin, zamanlamasını ve içeriğini mükemmel bulduğu çalıştay için ESAFED Genel Koordinatörü Ahmet Güneş, gösterilen ilginin bundan sonra atacakları adımlar için cesaret verici olduğunu ifade etti.
Uzun bir iç savaştan sonra ilk bilimsel faaliyet olan “Somali Hayvancılık, Tarım ve Balıkçılığının Durumu ve Geleceği” isimli çalıştay Mogadişu’da yapıldı. ESAFED’in düzenlediği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT)’nın bir alt kuruluşu olan İslam Ülkeleri İstatistik Ekonomik Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC)’nin desteklediği çalıştaya, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden dokuz öğretim üyesi, Somali Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Somali üniversitelerinden 84 bilimadamıyla bakanlık çalışanı katıldı. Düzenleme kurulu başkanlığını ÇOMÜ Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın’ın yürüttüğü çalıştayın açılışını, Somali Doğal Kaynaklar Bakanı Abdirisak Mohamed Omar ve Türkiye’nin Somali Büyükelçisi Dr. C.Kani Torun birlikte yaptı.
Açılışta konuşan Bakanı Omar, çalıştayın zamanlamasının ve konu başlıklarının çok önemli olduğunu, ülkesinde bundan sonra benzer çalışmalara daha çok ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Büyükelçi Torun da Türkiye’nin her zaman Somali’nin yanında olduğunu belirterek, “Kalıcı yardımlara, bu çalıştayla birlikte yeni bir halka daha eklenmiştir.” diye konuştu. Çalıştayda ülkenin tarım, hayvancılık ve balıkçılığının durumu belirlenip gelecek için önerilerde bulunuldu. Doğal kaynaklar bakımından oldukça zengin olan Somali’de en büyük problemin, eğitimli insan eksikliği olduğu tespitine yer verildi. Eğitim ve altyapı projelerinin yapılması gerektiğini öneren çalıştay sonuç bildirgesi hazırlanıp Somalili yetkililere sunuldu.
ESAFED Genel Koordinatörü Ahmet Güneş, yaptığı açıklamada çalıştayın şaşırtıcı derecede ilgi gördüğünü, sunumlar ve sorularla aktif bir program yapıldığını belirtti. Güneş, “Büyükelçimiz, bu çalıştayda çıkacak sonuç kararlarının uygulamaya geçmesi için kendilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirttiler. Ayrıca Somali hükümeti, bina veya arazi tahsisine hazır olduklarını ifade etmesinin ardından bin dönümlük bir araziyi çalışma yapılması için ESAFED yetkililerine teslim etti. Katkı yapan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ederim. Sonuç raporuna göre çalışmalarımızı devam ettirmek niyetindeyiz.” şeklinde konuştu.
TAHSİS EDİLEN ARAZİDE DENEME ÜRETİMİ YAPILACAK
Genel Koordinatör Güneş, deneme çiftliğinde eğitim amaçlı ürünlerin ıslah edilmesi, hayvan ve bitki hastalıklarının tetkik ve tedavisi için bir laboratuvar kurulması gibi çalışmalar yapacaklarını belirtti. Ayrıca beş veterinerlik, beş ziraat, beş balıkçılık bölümü öğretim üyesinin eğitim için Türkiye’ye getirileceğini duyurdu.
Çalıştayda Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Yılmaz, Balıkesir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Levent Akkaya, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Petek, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilal Gürbüz, Tokat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Resul Gerçekçioğlu, 19 Mart Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Aytaç Altın, Yrd. Doç. Dr. Hakan Ayyıldız ve Yrd. Doç. Dr. Alkan Öztekin sunum yaptı.
hurriyet
Paylaşım için teşekkürler Bekir ÇİVLEKO