Eskişehir’de Şarbon Hastalığı

0
977
Eskisehirde-Sarbon-Hastaligi

Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Op. Dr. Hayri Gültekin, kentte bu yıl doğrulanmış şarbon vakası olmadığını açıkladı.

Dr. Gültekin, yaptığı açıklamada, şarbon hastalığının, ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belitti. Şarbonun, ülkede görülme sıklığı gittikçe azalmasına rağmen, özellikle İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülmekte olduğunu belirten Dr. Hayri Gültekin “Ülkemizde şarbon hastalığı yılın her mevsiminde görülebilir. Ancak sıcak ve kurak aylarda hayvan ve insan şarbonu daha fazla görülmektedir. Şarbon hastalığı bir mera hastalığıdır. Tarımsal kökenli şarbon, enfekte hayvanlarla direk temas sonucu gelişir. Hastalıklı veya ölen hayvanların kesilmesi, derisinin yüzülmesi, etinin kıyılması sonucu direk temasla deri şarbonu veya enfekte etlerin yenilmesi ile gastrointestinal sistem şarbonu gelişir. Ülkemizde görülen şarbon olguları genellikle tarımsal kökenlidir. İnsandan insana bulaşması çok nadirdir.

Hayvancılıkla uğraşanlar, çobanlar, kasaplar, mezbaha işçileri, dericilikle uğraşanlar, ham deri toplayan, taşıyan, işleyen, tabakhanelerde çalışanlar, veteriner hekimler, enfeksiyonun görüldüğü bölgelerde ölen hayvanların kesildiği veya yerleşim birimlerine yakın ölen hayvanların gömüldüğü yerlerde oynayan çocuklar risk gruplarını oluşturmaktadırlar. Tarımsal alanda, şarbonun yaygın bulunduğu bölgelerde korunmada en etkili yöntem hayvanların aşılanmasıdır. Hayvan aşılarını tarım ilçe müdürlükleri yapmaktadırlar” diye kaydetti.

DOĞRULANMIŞ ŞARBON VAKASI YOK

Ülkede sıklıkla deri şarbonu gözlendiğini ifade eden Eskişehir Halk Sağlığı Müdür Vekili Op. Dr. Hayri Gültekin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Hastalık tipik olarak deride kaşıntı ile başlar, kızarıklık olur ve orta kısmı çökük, içi sıvı dolu kabarcığı andıran bir görünümü vardır. Görünümünden ötürü halk arasında çoban çıbanı, karakabarcık gibi isimlerde verilmiştir. Hastalarda ateş ve lenf bezi büyümesi görülebilir. Hastalığın tedavisi mümkündür. Antibiyotik tedavisi ile hastalar birkaç hafta içerisinde başarılı bir şekilde tedavi edilir. İlimizde bu sene doğrulanmış şarbon vakası yoktur.”

haber365

Bir Cevap Yazın