Et Balık Kurumu, Süt Toplayıp Süt Tozu Satacak

1
1160
süt tozu

süt tozuTarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et Balık Kurumunun ‘Et ve Süt Müdahale Kurumu’ haline getirileceğini söyledi.

Adapazarı’nda düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Marmara Bölge Toplantısında konuşan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Et Balık Kurumunun ‘Et ve Süt Müdahale Kurumu’ haline getirileceğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker toplantıda yaptığı konuşmada, Et Balık Kurumu’nu yeni bir yapıyla sütü de içine almak suretiyle ‘Et ve Süt Müdahale Kurumu’ haline getirileceğini açıkladı. Bakan Eker, konuşmasında şunları söyledi: “Şu anda bunun çalışmasını tamamladık. Bu da sanıyorum ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına gelecek. Buradaki hedefimiz şu; Süt, fiyat düştüğü zaman bu kurum üretici lehine müdahale edecek, sütü toplayacak, süt tozu yapacak, her neyse. Arz yükseldiği zaman da sanayici lehine bu defa süt tozu yapılmış olanı piyasaya sunmak suretiyle sanayicinin ve tüketicinin lehine müdahale edecek.”

Bakan Eker 2012 yılında destekleme takviminin salı günü yayınlanacağını da belirterek “Salı günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki bakan arkadaşlarımızla görüşüp yayınlayacağız. Yeni desteklemeler öngörüyoruz. Yeni bir takım adımlar atıyoruz. Mesela meyvecilik havzaları oluşturuyoruz. Hayvancılığa ilave bir takım destekler getiriyoruz” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemşi Bayraktar ise konuşmasında, tarım arazilerinin parçalanmasını önlemek amacıyla yapılan düzenlemenin başarılması durumunda Türk tarımındaki en büyük reform ve devrim olacağını söyledi.

Bayraktar, “tarım arazilerin parçalanması önlenirse bu tarımda büyük bir reform olur. Bu konudaki yasaya destek veririz. Bu konuda hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı. Bu yasanın mutlaka çıkması gerekir. Biz de sonuna kadar arkasında olacağız” dedi.

Şemsi Bayraktar, 2B’li arazilerin satışıyla ilgili de isteklerde bulundu. Bayraktar, “Çiftçilerimizin diğer isteklerinden biride 2B’li araziler” diyerek şunları söyledi: “Bu konuda bizim talebimiz bu arazilerin çiftçilerimize satılması. Ayrıca fiyatlandırmanın rayiç bedelden değil, esas bedelden yapılmasını istiyoruz. Uzun taksitler halinde çiftçilerimiz bu paraları ödeyebilir. Bu konu şu an komisyonda görüşülüyor. Rayiç bedel konusunda bir indirim olacak, ancak uzun vadeli taksitlendirme konusunda ne yapılacak bilemiyoruz. Umarız bu konuda da çiftçilerimize uzun vadeli taksik, hatta 0 faizli kredi imkanı sunulur.”

Çiftçilerin bankaların faiz kıskacında olduğunu da belirten Bayraktar Tarım Kredi ve Ziraat Bankasının çiftçilerinin kredi taleplerine cevap vermeli diyerek şöyle devam etti:

“Bir banka bana gelerek çiftçinin kullanması için 5 milyon Dolar kredi teklifinde bulundu. Bunun karşılığında ne istediklerini sordum. ‘Odalarınızla birlikte köylere gidelim, eğitim çalışması yapalım ve kredi kullandıralım’ dediler. Bunları Sayın Bakanımız söyleyemez, ama ben söylüyorum. ‘Bunların ortakları kim?’ dedim. Ortakları yabancı. ‘Kusura bakmayın’ dedim. Çiftçiye yüzde 35 faizle kredi kullandıracaksınız, bu çiftçi ne kazanıyor ki bu parayı geri çevirecek? Çiftçi faiz kıskacına alınıyor. Örneğin Sakarya’da bir köye bir banka, köylülerin borcuna karşılık yapılandırma yapılmadan el koydu. 1’nci satışta alıcı çıkmayınca ikinci satışta banka tüm arazilere yüzde 40 ile el koydu. Üstelik bu araziler, baraj inşaatı alanında kaldığı için son derece değerli. Ben bankanın üstlerine gidince hemen ‘Başkanım üzerimize gelme. Biz bu arazileri köylülere geri vereceğiz’ dediler. Şu an banka ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu sebeple tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası çiftçilerin kredi taleplerine cevap vermeli.”

http://haberler.com

1 Yorum

Bir Cevap Yazın