Et Ürünlerinde “Karışım” Dönemi Tarih Oluyor

0
956
mehdi eker,avrupa stantdartları,ekilet düzenlemesi

Seval Ocak Adıyaman – Merve Yıldızalp – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yeni düzenlemeyle bir ürününün ya sadece beyaz etten ya da kırmızı etten yapılabileceğini, iki türün birbirine karıştırılamayacağını belirterek, “Bu tüketicinin”…
mehdi eker,avrupa stantdartları,ekilet düzenlemesi
Seval Ocak Adıyaman – Merve Yıldızalp – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, yeni düzenlemeyle bir ürününün ya sadece beyaz etten ya da kırmızı etten yapılabileceğini, iki türün birbirine karıştırılamayacağını belirterek, “Bu tüketicinin hak ve menfaatlerinin korunması yönünde önemli bir adım. Türkiye bu manada Avrupa standartları ve evrensel standartları çok daha iyi uygulayan bir ülke haline geliyor” dedi.
“Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği”ne ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Eker, et ile et ürünlerindeki sahtekarlığı önlemek amacıyla hazırlanan düzenlemenin, 5 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsattı.
Tebliğ ile bu konuda önemli bir değişikliğe gidildiğini vurgulayan Eker, bir miktar tavuk bir miktar kırmızı et karıştırılarak “karışım ürün” diye tabir edilen bir ürün oluşturulduğunu anlattı. Eker, “Oran aynı şekilde söylenmiyordu ve tüketicinin aleyhine oluyordu. 2012 yılı içinde yeni bir uygulama getirerek tağşiş ve taklit yapan firmalara verdiğimiz para, savcılık, kapatma, toplatma cezaları dışında bir de onları kamuoyuyla paylaştık ve teşhir ettik” diye konuştu.
Buna ilişkin önceki mevzuatın, karışım ürün yapmaya imkan verdiğine dikkati çeken Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir ürün beyaz etten yapılacaksa beyaz etten, kırmızı eten yapılacaksa kırmızı etten yapılacak. İkisi birbirine karıştırılmayacak. Bu tüketicinin hak ve menfaatlerinin korunması yönünde önemli bir adım. Türkiye bu manada Avrupa standartları ve evrensel standartları çok daha iyi uygulayan bir ülke haline geliyor. Tüketicilerimizin bu manada rahat etmesini istiyoruz. Endişe etmesinler, her türlü denetimi, gerek mevzuat yönüyle gerekse bunun uygulanmasının takibi yönünde çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz.”
-Mekanik ayrılmış et, soya ve nişasta kullanılmayacak-
Et ürünlerinde taklit ve tağşişin önlenmesi için hazırlanan tebliğ, 1 Mart 2013’te yürürlüğe girecek.
Kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmesini yasaklayan tebliğ, kırmızı etler ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebilmesine izin veriyor. Buna göre, tavuk-hindi eti veya dana-koyun eti karışımından sosis, salam gibi ürünler üretilebilecek.
Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre bu etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek. Bu nedenle “ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün” olarak adlandırılan ürünlerin yerine yeni tebliğde “ısıl işlem görmüş sucuk” tanımı kullanılıyor.
Etiketlere düzenleme
Tebliğe göre, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek.
Fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikleri belirleyen tebliğ ile ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da getirildi. Buna göre, ürün isimleri, aynı renk ve yazı karakterinde olacak ve yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak şekilde belirtilecek.
Gıdadaki taklit ve tağşiş olaylarını teşhir ederek tüketiciyi bilgilendiren Bakanlık, “yüzde 100 dana eti” etiketi bulunduğu halde analizler sonrası bazı sucuk, salam ve sosislerde kanatlı hayvan eti tespit etmişti. Bu firmaları internet sitesinden kamuoyuna duyuran Bakanlık, tüketiciyi yanıltan benzer uygulamalara son vermek için bu tebliği hazırlamıştı.

Bir Cevap Yazın