Et ve Balık Kurumu’nun günlük hayvan kesme kapasitesi bin 500’e çıkartıldı.

0
1058
Et tebliği fiyat tartışması başlattı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, düzenlediği basın toplantısıyla besicilere yönelik yeni uygulamayı anlattı.

Bu yıl tamamen yerli hayvan olmak üzere Et ve Balık Kurumu’nca 21 bin 740 büyükbaş hayvan kesimi yapıldığını belirten Eker, depolarda 7 bin ton kırmızı et bulunduğunu söyledi.

Bakan Eker şöyle konuştu:

“Et Balık Kurumunun besicilere sağladığı kesim faaliyetleriyle ilgili yeni tedbirler var. EBK tamamı yerli hayvanlarla olmak üzere kesimlerini sürdürüyor. Son aylarda tabii kesimle ilgili talep yüksekti. Depolarımız tamamen doluydu. Tabii bunları satışa sunduk . Depolarımız boşaldı. Yeni depolar yaptık. Besicilerimizi rahatlatacak uygulamalar yapıyoruz Şu an itibariyle günlük 1500 hayvan kesimi yapabilecek kapasiteye ulaşmış durumdayız. Önümüzdeki hafta Bingöl’deki EBK kombinamız da devreye giriyor. Türkiye genelinde 15 noktada kendimize ait ve kiraladığımız yerler olmak üzere, günlük 1500 hayvan kesebilme kapasite sahip olmuş olacağız. Burada tabii Et balık kurumunun satışlarında bir artış meydana geldi.”

Geçmişte yaşanan bazı sıkıntıların aşılması amacıyla randevu sistemine geçildiğini belirten Mehdi Eker, besicilerin artık günlük, haftalık randevular almak suretiyle kesim yaptırabileceklerini kaydetti.

“Besicilerimizin artık uzun süre beklemelerine gerek kalmayacaktır” diyen Eker, Et ve Balık Kurumu’nun piyasa istikrarı ve besicilerin hayvanlarını makul fiyata satabilmesi için ilave önlemler almaya devam edeceğini söyledi.

Besicilere sevindirici haberler de veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, besicilere getirilen yeni ilave tedbirleri açıkladı. Buna göre,

Örneğin kilogramı 15 lira olan birinci kalite büyükbaş karkasın alım vadesi 45 günden 30 güne düşürüldü.

60 gün olan ikinci ve üçüncü kalite için vade yine 30 güne düşürüldü.

Küçük ölçekli ve finansmana ihtiyaç duyan besiciler içinde yeni tedbirler getirildiğini belirten Mehdi Eker, “Türkiye’de besicilerin % 75 i 10 başın altında hayvan varlığına sahip, yani bir çiftlikte, bir besihanede 10 tane hayvanı bulunuyor besicinin. Biz de tam bu kitleye uygun tedbirler aldık. Daha önce 4 başa kadar olan peşin para ödemesi 10 başa çıkarılarak bu kapsamdaki bütün besicilerin bu imkandan faydalanması sağlandı” dedi.

Eker’in verdiği bilgiye göre yeni düzenleme şöyle:

Sözleşmeli besicilikte önceden var olan asgari 10 adet şartı 5 başa düşürüldü. Buna göre 5 hayvanı olan da artık EBK ile sözleşme yapabilecek. Sözleşmeyle besici ücretini peşin alırken sözleşme yaptığı için kilogram başına 30 kuruş ilave prim alabilecek.

Kesim için daha önce 4 ay olan besicilik sözleşme süresi 2 aya indirildi.

Sözleşme sebebiyle EBK tarafından alınan teminat oranı da yarıya indirildi.

Daha önce 300 lira olan teminat tutarı 20 başa kadar 150 liraya indirilmek suretiyle sözleşme şartları da üreticiler için kolaylaştırıldı.

Sözleşmelerdeki erken ve geç kesim süresi 60 günden 30 güne indirildi. Erken kesim ödemesinde daha önce kg başına 5 kuruş olan miktar 15 kuruşa yükseltildi.

Yeni düzenlemeyle, Türkiye’deki besicilerin % 75’ini oluşturan geniş kitleye besicilerin hem sözleşme şartları kolaylaştırıldı, hem kesimde peşin ödeme kolaylığı getirildi, hem de bütün hayvanlarının kesilmesine imkan sağlayan uygulama getirilmiş oldu.

Yeni uygulamada ALO BESİCİ HATTI da var. Besiciler dilediğinde Et ve Balık Kurumu’nun 0 312 284 43 84 numaralı hattını arayarak bilgi alabilirler. Bu hatlara EBK kurumunun 2 müşaviri nezaret edecek.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Et ve Süt Kurumu’nun kuruluşuna ilişkin kararnamenin bakanlar tarafından imzalandığını ve onay için Başbakana sunulduğunu bildirdi.

Eker, kararnamenin çıkmasıyla birlikte sadece et değil sütle ilgili de piyasaya müdahale edebileceğini söyledi.

Mehdi Eker, hayvancılıkla ilgili destekler konusunda da bilgi verdi. Eker bu yıl 2, 5 milyar lirayı aşkın bir ödeme yapılacağını belirterek, bir kısım ödemenin yılın ilk aylarında yapıldığını kaydetti.

Eker,

“Besicilerimize hayvan başına 300 lira destekleme ödemesi devam ediyor. Bu uygulamaların önemli ölçüde küçük ve orta boy besicilerimizin sorunlarını çözeceğini, rahatlatacağını düşünüyoruz.” Diye konuştu.

tarim.gov.tr

Bir Cevap Yazın