Dünya’nın önde gelen et, tavuk ve balık ithalatçılarından olan Rusya, Türk ürünlerini sınavdan geçiriyor.
Kazakistan, Beyaz Rusya ile gümrük birliği oluşturmuş olan Rusya Federasyonu, söz konusu ülkelere gelen malları da kontrolsüz olarak ülkesine girmesine müsaade ediyor. Kalitesiz ve güvenliksiz şartlarda üretilmiş, et, süt ve balık ürünlerinin, gümrük birliğine üye olan ülkeler üzerinden, Rusya’ya girişini engellemek isteyen Rusya Federasyonu, Türkiye’de ki denetimini de ortaklaşa yürütüyor.
Rusya’nın gıda denetiminde ki yetkili kuruluşu olan Rosselhoznazor’un organize ettiği Türkiye’ye yönelik denetimlerde, gümrük birliğine üye ülkelerden Kazakistan yetkilileri de bulunuyor.
Buna karşılık gerek et ve gerekse de süt üretiminde, kendine yeter hatta ihracatçı konumunda olan Beyaz Rusya’dan (Belorusya), ülkemizde ki denetimde kimse bulunmuyor.
Rusya, ülkesine ithal ettiği tarım ürünlerinde, başta et ve tavuk olmak üzere, balık ürünlerinde ödünsüz ve katı kurallar uyguluyor. Rus yetkililer, Türkiye’de denetim yaptıkları Türk kuruluşlarında da, üretimin, kendi şartlarına uygun olup, olmadığını yerinde gözlemleyecekler.
Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nden yılda yaklaşık 800 bin ton ile 1 milyon ton civarında tavuk eti ithal eden Rusya, sık sık bu ithalatta Amerika ile sorunlar yaşıyor. Öyle ki, kimi zaman bu sorun ancak iki ülkenin yani Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya’nın devlet başkanlarının devreye girilebilmesiyle çözülebiliyor.
Rusya, sadece Amerika ile değil, koyun ve sığır eti konusunda, Avustralya ve süt ürünleri konusunda Yeni Zelanda ve balık ile balık ürünleri konusunda da Norveç ile zaman zaman sıkıntılar yaşıyor ve bu ülkelerden gelen ithalatı durduruyor veya gümrüklerden geri çeviriyor. Bu kararların alınmasında, üretimin Rus kalite standartlarında üretilmemiş olması veya istenen Rus sağlık standartlarını yakalayamamış olması etkili oluyor.
Rus Rosselhoznador (Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi), ülkemizde yaptığı denetimlerden kendi şartlarına uygun bulduğu kuruluşların ürünlerinin sadece Rusya’ya değil, gümrük birliğine üye olan Beyaz Rusya ve Kazakistan’a da serbestçe girişine izin verecek.
Türkiye’de halen sınırlı sayıda kuruluş bu denetimden geçiyor. Rusya, özellikle hayvancılık alanında ciddi bir açıkla karşı karşıya, tavukçulukta da durum, hemen hemen büyük baş hayvan üretimi ile aynı durumda.
Rusya, bu açığını kapatabilmek için Dünya’nın önde gelen üretici ülkelerinden olan Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin ve Avustralya’dan et, tavuk, Norveç’ten balık ve Yeni Zelanda’dan da süt ürünleri ithal etmek zorunda…
haberdunya