Geleneksel olarak tertiplenen “Üreticiden Tüketiciye İstanbul Bal ve Arı Ürünleri Fuarı”’nın yedincisi 24-25-26 Şubat 2017 tarihlerinde Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesinin Ahmet Fethi Paşa Salonunda gerçekleştirildi.
Fuara olan yoğun ilgiden memnun kalan bal ve arı ürünleri üreticileri, arıcılar ve arı dostları değerli bilgilerini ve ürünlerini bal ve arı sevenlerle paylaştı. Arıcılık ekipmanları konusunda en son tekniklerin ve gelişmelerin fuarda yer alması ülkemizde arıcılık sektörünün istenilen doğrultuda yol katettiğini gözler önüne serdi. Yeni teknik kovanlardan Avrupa tarzı malzemelere ve hatta arı besleyici ürünlerin çeşitlenmiş olması arıcıların ve arı ürünleri üreticilerinin talepleri doğrultusunda pazarın da ne derece canlandırdığını gözler önüne serdi.
Türkiye Kalkınma Vakfı çalışanlarından Veteriner Hekim Sayın Mehmet Ali ATEŞ bizlere Kalkınma Vakfı ballarının tanıtımının yanı sıra kalkınma vakfı tarafından üretilen taze polen, propolis, arı sütü ile bal-polen-arı sütü-propolis, bal-polen-arı sütü, bal-arı sütü-propolis ve bal-polen-propolis karışımlarını ve sağlığa olan etkilerini detaylı bir şekilde anlattı.
Endemik bitki bakımından zengin olan ülkemizde çok farklı bölgelerde modern düzeyde ve son teknikler kullanılarak arıcılık yapılmaktadır. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizdeki bitki zenginliği sayesinde üretilen balların çokça talep gördüğü fuarda ayrıca arıcılarımız pek çok gelişmiş ülkede rastlanan monoflora (bir tek bitki türünden elde edilen anlamındadır) ballarına yönelmiş ve müşteri talepleri doğrultusunda üretimler gerçekleştirmişlerdir. Öyle ki artık tüketiciler kendi damak tadına uygun balları kolayca bulabilir hale gelmişlerdir.
Bilinen klasik çiçek ve çam balının dışında sizler için tadıp değerlendirmede bulunduğumuz pek çok monoflora balı, arı ekmeği, propolis (ekstrakt, propolis şekeri ve lokumu), polen (taze-yaş ve monoflora polenleri), arı sütü ve diğer arı ürünleri de tüketicilerle buluştu. Bu seneki yapılan fuarda ayrıca arı ürünleri kozmetik alanında çokça rağbet görerek çeşitli losyonlar, kremler, şampuanlar, el ve dudak koruyucu kremler ile egzama ve yaraları tedavi edici arı ürünlerinden tertiplenen sabunlar ve organik maddeler de ilgi gördü.
Fuarda yer alan bazı monoflora ballarının başlıcaları ise şu şekilde; Kestane Balı, Püren Balı, Lavanta Balı, Ayçiçeği Balı, Narenciye Balı, Ormangülü Balı (Rhododendron sp.), Keçiboynuzu Balı, Geven Balı, Kekik Balı, Diken Balları (Peygamber Dikeni=Centaurea solstitialis, Meryemana Dikeni=Silybum marianum), Çörekotu Balı, Sarıkantaron Balı, Hayıt Balı, Karabaşotu Balı ve daha pek çok monoflora balı bal sevenlerle buluştu.
Bunların dışında Kırklareli İğneada Longoz ormanlarından Meşe Balı, Çanakkale, Muğla ve Yalova yörelerinden çam balları da fuarda ilgi gördü. Gümülcineli arıcıların Balkan florasındaki bitki zenginliği münasebetiyle arıları tarafından üretilen karaçalı ve üçgül (tırfıl-tirfil veya çayır dutu olarak bilinir) yoğunluklu balları da talep gören ballar arasındaydı.
Kaynak: etarim.net yaynın koordinatörü Zir. Müh. Kutay Yılmaz’ın özgün haberidir.