Elazığ’da, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından finanse edilen “Yaylaların Berberi Projesi” kapsamında açılan koyum kırkım kursunu tamamlayan çiftçilere sertifika verildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile paydaş kurum ve kuruluşların desteğiyle tamamlanan proje çerçevesinde açılan kursu tamamlayan 257 çiftçi teknolojik makinelerle koyun kırkmayı öğrendi.
Proje kapsamında alınan 3 jeneratör, 12 otomatik kırkım makinesi ve yedek ekipmanlar koyun yetiştiriciliği ile öne çıkan Meşeli, Hıdırbaba ve Yemişli köyündeki çiftçilerin kullanımına sunuldu.
Meşeli köyünde düzenlenen sertifika töreninde konuşan FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, FAO olarak küçük aile işletmelerinin desteklenmesini önemsediklerini ve bu doğrultudaki projelere destek verdiklerini belirtti.
Projeye 10 bin dolarlık bütçe sağladıklarını ve küçük bir bütçeyle hayata geçirilen projenin kentte büyük bir etki yarattığını ifade eden Selışık, şunları söyledi:
“Çiftçilerimizin yaptığı koyunculuğun biraz daha verimli hale gelmesinde aldığımız ekipmanların, tarakların, kırkım makinelerinin işe yaradığına inanıyoruz. Şu ana kadar 2 bin 500 koyunun kırkıldığını ve kırkım sırasında gerçekleşen yaralanmalarının otomatik makineler sayesinde azaldığını öğrendik. Daha önce el makaslarıyla yapılan işlemin makinelerle yapılmasıyla daha verimli hale gelmesi sağlanmış oldu.”
Selışık, her köyde oluşturulan fonlar aracılığıyla koyun kırkma da kullanılan ekipmanların devamlılığının sağlanacağını sözlerine ekledi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan ise ülke ekonomisi için önemli olan hayvancılığın bölgede gelişmesine yönelik yürüttükleri çalışmalar kapsamında projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.
Projeyle 257 kursiyere koyun kırkım kursu verildiğini ve ilk etapta belirlenen 3 köye koyum kırkma da kullanılan teknolojik ekipmanların sağlandığını aktaran Karahan, şunları söyledi:
“Önümüzdeki yıllarda FAO kaynaklı ya da Bakanlığımızın, ilgili kurum ve kuruluşların destekleriyle koyun yetiştiricilerimizin işini kolaylaştırmak için farklı projeleri hayata geçirme noktasında çalışmalarımız devam edecek. Bu projemizin özellikle üreticilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Tabi bütçesi az olmakla birlikte çarpan etkisine baktığımızda gerçekten parayla ölçülemeyecek bir değere sahip olduğunu görüyoruz. Meşeli, Hıdırbaba ve Yemişli köylerinde uygulamış olduğumuz bu projeyi koyunculuğun yoğun olarak yapıldığı diğer köylerimize yaygınlaştırmak için çalışmalarımız devam edecektir.”